DEMONSTRACIJE U LJUBLJANI

Razbijeni prozori na slovenskom parlamentu

19.05.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Prosvjed slovenskih studenata i učenika protiv zakona koji bi im ograničio honorarni rad tijekom školovanja u srijedu poslijepodne u Ljubljani je izmakao kontroli kad je dio prosvjednika napao zgradu parlamenta u kojoj se održavala redovita sjednica

Budući da je oko zgrade bio postavljen kordon posebne policije, nasilni mladi prosvjednici na zgradu su bacali granitne kocke s obližnjega parkirališta, jaja i druge predmete. Razbili su desetak prozora, a sjednica je nakratko prekinuta.

Studentska organizacija, koja je službeni organizator prosvjeda, distancirala se od nasilja ističući da je u izgredima sudjelovalo samo nekoliko stotina prosvjednika, i to pošto je prosvjedni skup već bio završen.

Izgrede je osudio predsjednik parlamenta Pavel Gantar, koji je rekao da to nije bio prosvjed, nego "akt vandalizma".

"Oni koji bacaju jaja ne mogu biti gladni. Ovo je odbijanje dijaloga i bijeg u nasilje, a to ne može biti put za rješavanje otvorenih pitanja", rekao je Gantar.

Komentirajući prosvjede i zahtjeve mladih, istaknuo je da shvaća njihove teškoće te dodao kako im nije u interesu da padnu "pod utjecaj stvaranja prividnog izvanrednog stanja".

Očevici su rekli da je policija uhitila nekolicinu nasilnih prosvjednike, a neslužbeno se doznaje da ima i nekoliko lakše ozlijeđenih.

U središtu Ljubljane okupilo se oko 8000 prosvjednika koji su od vlade tražili da povuče zakonski prijedlog po kojemu bi mladi tijekom studiranja honorarno mogli raditi bitno manje nego dosad te bi na te prihode plaćali porez i doprinos za mirovinsko osiguranje.

Vlada taj zakon smatra potrebnim kako bi se skratilo vrijeme studiranja.

Studenti tvrde da bi se novim rješenjem njihov socijalni položaj bitno pogoršao jer bez povremenog rada ne bi mogli snositi troškove studija.