eurojust

Razbijena skupina koja je patvorila maslinovo ulje i prodavala ga u Njemačkoj

15.05.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Organizirana kriminalna skupina koja je proizvodila i trgovala patvorenim maslinovim uljem u Njemačkoj i Italiji uspješno je razbijena uhićenjem 24 osobe, priopćio je u srijedu Eurojust, tijelo Europske unije za pravosudnu suradnju

Ured talijanskog državnog tužiteljstva u Foggiu u suradnji s njemačkim nacionalnim vlastima i uz aktivnu potporu Eurojusta uspješno je okončao istragu pokrenutu 2015. godine.

Članovi organizirane kriminalne skupine optuženi su za proizvodnju patvorenog maslinova ulja. U maslinovo ulje podrijetlom iz Apulije, na jugu Italije, dodavali su različite supstance poput klorofila, beta-karotena i sojina ulja.

Na taj način patvoreno ulje kroz dulje razdoblje distribuirano je na njemačko tržište pod oznakom ekstra djevičanskog maslinova ulja. Moglo ga se naći u restoranima i prodavaonicama u Stuttgartu, Frankfurtu i Berlinu te restoranima i trgovinama diljem Italije.

Ukupna šteta nanesena potrošačima procjenjuje se na osam milijuna eura.

Organizirana kriminalna skupina slala je u Njemačku svaka dva tjedna 23 tisuće litara patvorenog maslinova ulja.

Talijanska policija je tijekom istrage zaplijenila 150 tisuća takvog ulja spremnog za prodaju. Članovi organizirane kriminalne skupine kupovali su više od milijun litara ulja godišnje, koje je bilo namijenjeno za patvorenje.

Ulje je kupovano po cijeni od 1,20 eura za litru, a nakon patvorenja prodavano je po cijeni od 10 do 12 eura za litru.

Vođu kriminalne skupine smatra se najvećim krivotvoriteljem maslinova ulja u Italiji.