uskok objavio detalje

Razbijena narko organizacija iz Splita: Organizirali atentat, 'killer' još nepoznat; drogu iz Južne Amerike dopremili do Belgije pa do Splita

22.05.2020 u 08:59

Bionic
Reading

USKOK je objavio detalje akcije usmjerene razbijanju zločinačke organizacije u Splitu čiji su pripadnici jučer uhićeni

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedam hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Iako USKOK ne navodi identitet, mediji javljaju kako je prvookrivljeni Dean Majstorović (31) zvani Điđi.

On je u proteklih godinu dana okupio još troje ljudi, također sada okrivljenika, kako bi proveo u djelo ubojstvo muškarca koji mu duguje 270 tisuća eura. Riječ je o dugu nastalom tijekom prodaje droge, a ubojstvo je trebalo zastrašiti i njemu bliske osobe.

Trojcu koji je okupio Majstorović je podijelio zadatke. Tako su osobama bliskim navodnom dužniku podmetali požare i eksplozivne naprave.

  • +4
MUP-ova akcija razbijanja narko organizacije iz Splita Izvor: Ostale fotografije / Autor: MUP

U staklene pivske boce stavili su šećer i benzin, trake od tkanine i napravili Molotovljeve koktele. Potom je Majstorović angažirao još dvojicu okrivljenika koji su s njegovom ranije okupljenom ekipom u poslovne prostore u vlasništvu obitelji povezanih osoba ubacili Molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji.

Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu promijenili su odjeću i obuću, s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.

Ekipa je svoju metu pratila, u smjenama su nadzirali njegove nekretnine i parkirališta gdje je ostavljao vozila. Majstorović je u zgradi u kojoj meta živi iznajmio i stan.

Metu je trebao likvidirati muškarac nadimka Killer, koji je za sada nepoznat policiji, a drugoosumnjičeni je trebao potom prevesti ubojicu u BiH.

Osim toga, Majstorović je organizirao trojac kako bi kontinuirano iz Južne Amerike za države Europske unije nabavljali veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i daljnje preprodaje.

Radi realizacije plana su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će zasad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže, u kojoj će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana nabavili su kriptirane telefone, a VII. okrivljenik je otputovao u Antwerpen te je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okrivljeni te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati i predavati naručiteljima.

Novac dobiven prodajom droge namjeravali su podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge.

Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okrivljeni otputovali su iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju te su iznajmili stanove.

Po dopremanju droge u Hrvatsku IV. okrivljeni je bio zadužen da prema nalogu Majstorovića preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita.

Policija je uz to kod VII. okrivljenog našla automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva.