MOGUĆA NOVA UHIĆENJA

Razbijena hrvatska ćelija balkanskog narkokartela

09.05.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Višemjesečnom akcijom združenih policijskih snaga iz čak šest zemalja razbijena je hrvatska ćelija balkanskog kartela predvođena skupinom hrvatskih državljana, koji su morskim putem pokušali prokrijumčariti 174 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu, izvijestili su na izvanrednoj konferenciji u Ravnateljstvu policije. Istaknuto je da je ovo prvi otkriveni slučaj krijumčarenja droge iz Južne Amerike u kojem su organizatori i nositelji glavnih uloga bili hrvatski državljani čiji identitet nisu željeli otkriti

Akcija je nazvana Jadera, budući je riječ o dilerima sa zadarskog područja, a skupina krijumčara je pala pod zajedničkim i organiziranim naletom američkog DEA, nizozemske, talijanske i francuske policije, dominikanskog DNCD-a te hrvatskog MUP-a.

Na konferenciji za novinare medijima su, uz domaće snage MUP-a te ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, detalje akcije prenijeli i Ira Israel predstavnik američke DEA te policijski časnik za vezu Republike Francuske, Michel Felkay.

'Na sigurnom' u Remetincu trenutno su dva hrvatska državljanina, a sveukupno je uhićeno 11 osoba. Još šest hrvatskih državljana trenutno kroz rešetke gleda ljepote karipskih otoka Martinique, Saint Martin i Dominikanske Republike, dok još jedan Hrvat sjedi u talijanskom zatvoru. Također, u Dominikanskoj Republici uhićen je i jedan srpski državljanin te jedan Kolumbijac za kojeg su na konferenciji potvrdili da pripada jednom od poznatih kolumbijskih narkokartela, ali nisu željeli precizirati o kojem se točno radi.

Jadera je otpočela još u listopadu prošle godine kada su u Hrvatsku stigle inicijalne informacije koje su ukazivale na djelovanje hrvatske kriminalne organizacije koja organizira krijumčarenje većih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike preko tzv. Karipskog bazena u zemlje EU-a i Hrvatsku o tome. Upravo te informacije iz bečkog ureda DEA bile su krucijalne za uspješan završetak akcije jer smo ovu ekipu mogli pratiti praktički od njihovog prvog koraka', rekao je ravnatelj USKOK-a, Dinko Cvitan, dodavši da su tijekom akcije uputili čak 11 naloga za međunarodnu pravosudnu suradnju, što je bilo 'ekstremno' bitno da bi se pravno i na vrijeme stalo krijumčarima na kraj.

Kako je realizirana spektakularna akcija

Plan krijumčara kokaina vrijednog oko osam milijuna dolara po nabavnoj cijeni (na ulici se od tako čiste droge, miješanjem može zaraditi i preko 20 milijuna dolara) razrađen je bio do zadnjeg detalja, osim onog da bi takvu rabotu trebali raditi 'ispod radara', a ne kao na Big Brotheru. U Ravnateljstvu policije prikazali su cijeli pothvat gdje je korak po korak i potkrijepljeno fotografijama, objašnjena i razotkrivena cijela dilerska akcija koju su rečene policije pratile iz minute u minutu.

Vitomir Bijelić, načelnik uprave krim policije, istaknuo je, kao uostalom i svi prisutni na konferenciji, besprijekorno podmazan mehanizam suradnje policije svih šest zemalja, koji je i rezultirao ovom zapljenom jer se cijela akcija odvila jako brzo. 'Bez savršene suradnje, ova je zaista vrhunski organizirana kriminalna skupina mogla netragom nestati na Atlantiku, ali to nisu uspjeli. Također, htio bih naglasiti i to da su, za razliku od operacija Dogma i Spider's web (Paukova mreža), kod kojih su također ostvarene rekordne zaplijene, međutim gdje su hrvatski državljani igrali sporedne uloge, ovaj put 'kolovođe', odnosno organizatori cijelog šverca bili upravo Hrvati, i da smo ovom akcijom razbili jednu od najbolje organiziranih ćelija tzv. Balkanskog kartela, na što smo vrlo ponosni', rekao je Bijelić, poručivši: 'Kriminal se ne isplati!' svima onima koji na ovakav način misle doći do lakog novca.

Ira Israel, predstavnik američkog DEA, najavio je i mogućnost izručivanja Kolumbijca Hrvatskoj, što bi imalo sjajan efekt u javnosti, a bila bi i snažna poruka švercerima droge. 'Ovu praksu imamo u SAD-u i pokazala se iznimno djelotvornom jer smo primorali Kolumbijce da za isporuku kokaina u SAD unajmljuju ljude iz drugih zemalja, što automatski povećava mogućnost da negdje pogriješe i da padnu, kao što se to dogodilo sada', rekao je Israel posebno pohvalivši hrvatsku policiju, a naročito njezin Odjel za suzbijanje droga i organiziranog kriminala, na čiju profesionalnost i predan rad, rekao je, 'zaista možete biti ponosni'.

Dinko Cvitan, direktor USKOK-a, na kraju je zaključio kako akcija nije još gotova, te najavio kako se uz moguća nova uhićenja vezana uz ovaj slučaj intenzivno radi i na zamrzavanju, te na koncu oduzimanju sve imovine optuženih, koju su stekli kriminalnim radnjama.