VANDALIZAM NA TUŠKANCU

Razbijen spomenik posvećen Nazoru i Kovačiću

28.08.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Jučer je u jutarnjim satima policija obavijestila organizatore festivala Queer Zagreb da su nepoznati počinitelji vandalizirali spomen-ploču posvećenu Vladimiru Nazoru i I. G. Kovačiću, koja je postavljena u okviru programa Queer Zagreb 2007. godine

Queer Zagreb najoštrije je osudio taj, kako su istaknuli, homofobičan čin nasilja i očekuje od mjerodavnih institucija, a poglavito od Ministarstva kulture, da oštro osudi vandalski nasrtaj na umjetničko djelo, ali i na slobodu izražavanja i mišljenja u Republici Hrvatskoj. 'Jednako tako, vjerujemo da će policija u najkraćem roku razotkriti nepoznatog počinitelja ili počinitelje te protiv istih podići kaznene prijave', poručili su iz Oueera.

Spomenik prije vandalskog čina

Umjetnik Željko Zorica, koji je autor i idejni začetnik postavljanja spomen-ploče u suradnji s festivalom Queer Zagreb, spomenikom je obilježio križanje Nazorove i Kovačićeve ulice na Tuškancu kako bi ukazao na dugotrajnu povezanost ove dvojice pjesnika. Njihova veza nastavljena je tako simbolički i nakon smrti, jer igra slučaja je htjela da su ulice koje nose njihova imena jedna pored druge.

'Spomen-ploča V. Nazoru i I. G. Kovačiću postavljena u programu Queer Zagreb 2007. godine ispred spomenika V. Nazora bila je umjetničko djelo koje je uspjelo živjeti dvije godine, zauzevši javni prostor grada Zagreba. Spomen-ploča bila je i dijelom povijesti novog, slobodnijeg Zagreba. Uvjerenja sam kako će Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb podržati obnovu ovog spomenika već za idući Queer Zagreb festival', kazao je Zorica.