INCIDENT ZBOG ODOJKA

Ražanj pokvario veselje Bošnjacima i Hrvatima

17.06.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Tradicionalno lovačko druženje na planini Vlašić u BiH ove godine obilježio je incident oko ražnja. Članovi Lovačkog društva Vlašić iz Travnika, koje djeluje u 11 sekcija sa 450 članova mješovitog nacionalnog sastava, i ove su godine organizirali tradicionalno lovačko druženje na Gostilju, a druženje je trebalo proteći uz pjesmu, smijeh i ražanj

TRAVNIK - No upravo je zbog ražnja došlo do ozbiljnog incidenta koji je, u jednom trenutku, prijetio i nesagledivim posljedicama, piše Večernji list.

Do incidenta je došlo u skupini lovaca sekcije Kalibunar, u kojoj je od ukupno 50 članova većina hrvatske, nekolicina je srpske, a četvorica članova su bošnjačke nacionalnosti. Razlog incidentu je odojak na ražnju, što je, pokazalo se, ozbiljno zasmetalo članu ove sekcije Alagi Musiću, ali i još nekolicini članova okupljenih na Vlašiću.

Kako je za Večernji list kazao Mijo Domić, predsjednik sekcije Kalibunar, osim odojka peklo se i janje. 'Ni na kraj nam pameti nije bilo da pečemo samo odojka, jer poštujemo i navike i vjerske osjećaje naših članova Bošnjaka. Međutim, naše navike, običaji i tradicija nekima se u Travniku ne sviđaju. Potpuno bi nam ih uskratili, zabranili, a jedan od njih, nažalost ne sam, jest i Alaga Musić', kaže Domić i ističe da je u jednom trenutku, valjda iziritiran odojkom na ražnju, uzeo sjekiru i s tri udarca polomio ražanj, a odojak je završio na zemlji.

Strasti su se tada uzburkale, reagirali su neki od Hrvata, a Alaga je tada izvadio nož i zaprijetio krvoprolićem. 'Međutim', ističe Mijo Domić 'uz pomoć nekolicine prisutnih uspio sam svladati razjarenog Alagu i oteti mu nož, reagiralo je i nekoliko Bošnjaka pa smo situaciju uspjeli primiriti, ali ne i smiriti jer je Alaga tražio i skupljao istomišljenike. Srećom, razum je pobijedio.'

Prema kazivanju Domića i još nekolicine incidentu prisutnih Hrvata, koji su tražili da im se imena ne spominju, vrlo pozitivnu ulogu odigrao je i novoizabrani predsjednik Lovačkog društva Vlašić Omer Helda i nekoliko lovaca bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je druženje nastavljeno.