povratak u školske klupe

U neke škole došli cijeli razredi, a u neke nije došao niti jedan!

25.05.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Ravnateljica OŠ Matija Gubec u Zagrebu Ljiljana Klinger i ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci Tatjana Bandera Mrakovčić komentirale su u emisiji Novi dan N1 televizije povratak djece koja pohađaju razrednu nastavu u škole rekavši da je djeci mjesto u školi te smatraju kako nije najsretnije rješenje da roditelji odlučuju o tome. Slika povratka djece u škole je različita: u neke škole došli su cijeli razredi, a u neke nije došao niti jedan!

'Društvene mreže i grupe roditelja čine svoje, ali ja ne vidim nikakvog razloga zašto djeca ne bi bila u školi. Mi smo škola i želimo da djeca dođu. Bilo bi naopako kad bismo mislili da djeci nije mjesto u školi. Roditelji imaju svoje razloge i naravno da mogu odlučiti', rekla je ravnateljica OŠ Matija Gubec u Zagrebu Ljiljana Klinger za N1. Dodala je kako je škola u kući nužno zlo, ali cilj je i socijalizacija, prihvaćanje vrijednosti i obrazaca ponašanja te smatra kako je dolazak u školu u ovim prigodama i prilika da se djeca nauče kako sačuvati vlastito zdravlje i da opreza nikad dosta.

Da je učenicima mjesto u školi, poručila je i ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci Tatjana Bandera Mrakovčić. 'Učenicima je rečeno da se vrate u školu, ali roditelji na kraju odlučuju o tome', rekla je.

'Moram priznati da smo mi kao narod i nacija učinili velik posao i danas najmanje treba govoriti o onome što je trebalo, idemo govoriti o onome što treba učiniti. Na meni je da odem u školu i da vidim što sve treba učiniti da djeca budu u školama', rekla je ravnateljica zagrebačke škole o dosadašnjim propisanim mjerama. Navodi kako je teško reći koliko je djece došlo u školu jer su se OŠ Matija Gubec pripojila i djeca iz OŠ Horvati, ali, procjenjuje, oko 75 posto učenika. Dok ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci navodi da će od 237 učenika razredne nastave doći njih 135. 'Ima razreda u koje nije došao nijedan učenik, a imamo razred u koji su došli svi.'

Novinari HRT-a posjetili su neke škole kako bi iz prve ruke saznali kakvo je stanje na terenu.  Ravnateljica OŠ Trnsko u Zagrebu istaknula je da je jutros sve išlo prema planu te da je došao veći broj učenika.  Ravnatelj OŠ Augusta Šenoe u Osijeku rekao je da su došli gotovo svi učenici razredne nastave. 'Organizirali smo autobuse, prehranu, a prije svega sigurnosne uvjete za djecu. Sve je spremno dočekalo učenike', istaknuo je.  

Situacija u OŠ Nikola Tesla u Rijeci je drugačija. Ravnateljica je istaknula kako je došlo oko 57 posto učenika, a da je ona očekivala da će ih biti puno više: 'Imamo razrede koji su kompletni, a imamo i onih razreda gdje nije došao niti jedan učenik'. 

  • +68
Učenici krenuli u školu u većem broju Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Predsjednica neformalne mreže Nastavnici. org Ivana Valjak Ilić ocijenila je u emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) kako povratak u školske klupe može biti dodatni stres za djecu. 'Mislim da se, što se tiče organizacije, malo previše požurilo i puno je pitanja ostalo otvoreno. Ova školska godina je vrlo izazovna. Djeca su se jako dobro privikla na način rada na daljinu i mislim da im ovaj povratak može biti samo dodatni stres', ustvrdila je Valjak Ilić.

Kad prođu prva dva dana i kad se čuju iskustva, puno se veći broj roditelja odvažiti i pustiti djecu u škole, zaključila je Valjak Ilić.