PROFESOR SE USPROTIVIO I POSTAO HEROJ

Ravnateljica od učenika tražila sastave na temu ‘O, asfalte, moj asfalte’

Bionic
Reading

Kralj, legenda, majstor, car, genijalac, samo su dio epiteta koje je u kratkom vremenu na YouTubeu uspio prikupiti Ante Kovač, profesor hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Franjo Tuđman u Korenici, koji se javno pred kamerama rasplakao zbog običnoga komadića – asfalta, piše Jutarnji list

U koreničkoj je školi, podsjeća Jutarnji, prošli tjedan organizirano svečano otvorenje okretišta autobusa koje je smješteno u samome školskome dvorištu.

Tim je povodom Vesna Vidović, vršiteljica dužnosti ravnateljice škole, prerezala vrpcu, a za HTV je objasnila da je otvaranje okretišta veliki događaj za školu i djecu jer će ih sada autobus iskrcavati - direktno pred vratima. Pred kamere je tada stao profesor Ante Kovač koji je, kako bi ukazao na apsurdnost cijele situacije, pustio suze.

Na takvu ga je reakciju, kaže, potaknulo ne toliko samo okretište, u koje je lokalna vlast uložila oko 70.000 kuna, koliko parada koju je zbog komadića asfalta u školskome dvorištu organizirala ravnateljica.
'Škola je na događaj pozvala novinare, a organiziran je bio i domjenak. Meni, pak, dva mjeseca govore da nema novca za školski list', rekao je Kovač.

No, kap koja je prelila čašu bila je ideja ravnateljice Vidović da djeca na temu asfalta i školskoga okretišta pišu sastavke.

'Kad mi je to rekla, prvo sam se čudom čudio, a onda sam se odlučio s tim našaliti. Dao sam učenicima da napišu sastavak na temu ‘O, asfalte, moj asfalte’ ili ‘O, Rade’. Tako se zove naš vozač školskoga autobusa. Ravnateljica je na kraju odabrala radove djece koja su taj zadatak shvatila ozbiljno', ispričao je Kovač.

Istaknuo je da njemu na kraju nije preostalo ništa drugo nego glumiti da plače jer da je, kaže, pred kamerama rekao nešto ozbiljno, nitko ne bi prepoznao apsurdnost situacije.

'Okretište autobusa jedino je što su Darko Milinović i župan u proteklih deset godina dali Korenici, a moja je škola od toga napravila događaj stoljeća', rekao je razočarano učitelj Kovač. Smatra da nema razloga bojati se osvete ravnateljice. Sada, kaže, ona plače i zaobilazi ga u luku.

No, ravnateljica mu je, kako piše Danas.hr, zaprijetila tužbom. 'Imat će on zašto plakati. Razmišljam o prijavi i tužbi protiv profesora zbog iznošenja neistina', kazala je Vesna Vidović. Optužila ga je, naime, da je 'produžena ruka pojedinaca koji žele razrušiti sve dobro'.

'Odradila sam ovaj posao najbolje što sam mogla i ova cijela situacija me jako zatekla. Ja jednostavno ne mogu vjerovati! Pokušala sam napraviti sve što sam bolje mogla jer sam cijeli projekt naslijedila kada sam došla na ovu poziciju i, da to nisam napravila, ti novci bi propali', poručila je za Danas.hr Vidović.

Prilog o apsurdnoj situaciji u Korenici