UPOZORENJE SINDIKATA ZDRAVSTVA

'Ravnatelji više od 80 posto bolnica rade kao i Reiner'

22.09.2011 u 13:12

Bionic
Reading

'Nisam odvjetnik Željka Reinera, ravnatelja KBC Zagreb, ali na isti način radi 80 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Uz punu odgovornost mogu potvrditi da rade još i gore', upozorila je Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi komentirajući stanje u hrvatskom zdravstvu

Upozoravajući kako 'u zdravstvu, kao javnom dobru, vladaju nered, nerad i neodgovornost', sindikalna čelnica Spomenka Abveršek ukazala je na medijskoj konferenciji kako to ponavlja posljednjih osam godina. Najavila je i kako će, vrlo skoro, pokrenuti pitanje reforme zdravstva, šeste po redu.

Aludirala je pritom i na ravnatelja KBC-a Zagreb Željka Reinera, koji je nedavno prijavljen DORH-u zbog niza nepravilnosti utvrđenih u poslovanju bolnice, Abveršek je upozorila kako većina bolnica u Hrvatskoj radi na sličan način

'Kad kažem nerad, mislim na cijeli sustav upravljanja – od ministra, kao glave, preko ravnatelja ustanova do upravnih vijeća. Najbolji je primjer za to činjenica da nikoga od njih ne zanima kako se radi s novcem. Odmah bismo uštedjeli milijardu kuna samo da se počnu poštovati pravila igre u sustavu zdravstva', smatra Abveršek.

Kao primjer uštede navela je tzv. pripravnost liječnika, jer smatra kako 'ne mogu isto biti tretirani, ni plaćeni oni koji dežuraju u bolničkim ustanovama i oni koji sjede kod kuće', navodeći kako 'to ne radi nijedna zemlja EU, jer se nerad – ne plaća'.

Opovrgnula je i podatke po kojima sustav zdravstva u Hrvatskoj pozitivno posluje rekavši kako tek primarna zdravstvena zaštita i ljekarne imaju pozitivan saldo, a cjelokupan je bolnički sustav – u minusu. 'Svi klinički bolnički centri posluju negativno, osim KB Sestara Milosrdnica koje su u plusu četiri milijuna kuna', ustvrdila je Spomenka Abveršek.

Po podacima kojima raspolaže Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, ukupan dug u zdravstvu iznosi 4,3 milijarde kuna. Čelnica sindikata zdravstva navela je i kako je tzv. dospjeli dug milijardu i pol kuna. 'Ustanove koje su trebale u roku platiti dobavljače nisu to učinile ni u pola godine. Nisu to uradile, jer HZZO ne daje novac u sustav, iako je servis te javne službe, nego krpa rupe drugdje', rekla je Abveršek.

Posebno je ogorčena na činjenicu što ne samo liječnici, nego i cijeli timovi zdravstvenih djelatnika odlaze u privatni sektor upozoravajući kako je to postao 'galopirajući' trend. Smeta je i činjenica po kojoj 'vrhunska oprema odlazi tamo na kriva mjesta gdje se ne koristi'.

'Vrhunska oprema odlazi u sredine gdje ne postoji stručan kadar koji bi radio s njom dok u Zagrebu, primjerice, i dalje imamo višemjesečna čekanja. Ljudi ili ne dožive pregled ili se zadužuju, pa odlaze privatniku', upozorava Spomenka Abveršek.

Na kraju je izrazila i nezadovoljstvo činjenicom da ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović u preostalim mjesecima do kraja mandata ove Vlade neće uspjeti pridonijeti donošenju kolektivnog ugovora ni u zdravstvu, niti u socijalnoj skrbi. 'Kolektivni ugovor nosi neku materijalnu podlogu i jednostavno ga neće uspjeti donijeti do kraja mandata', zaključila je Abveršek uz poruku 'uzalud vam trud, ministre'.