niz primjedbi

Ravnatelji osuli paljbu po HZJZ-u zbog uputa o provedbi državne mature tijekom epidemije

13.05.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja poslala je dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo s nizom prigovora na upute o provedbi državne mature tijekom epidemije koronavirusa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa za obvezne ispite u ljetnom roku u lipnju ove godine, izrađene u suradnji s nadležnim obrazovnim tijelima.

Srednjoškolski ravnatelji upozoravaju na niz poteškoća u provedbi uputa.

U uputama se navodi da dolazak učenika na ispite državne mature treba organizirati tako da se ne grupiraju, a istovremeno se postavlja uvjet da se prikupljaju izjave i kontroliraju osobne iskaznice prije ulaza u ustanovu te se također navodi da je neophodno organizirati jedan ili više natkrivenih punktova ispred ulaza u ustanovu u kojima će se provjeravati izjave i osobne iskaznice te davati upute.

Ravnatelji smatraju velikim problemom kontroliranje iskaznica i izjava ispred ulaza u školu i nisu u mogućnosti postaviti natkrivene punktove ispred svih škola.

Pod mjerama opreza prije ispita navodi se da svi 14 dana prije svakog ispita (ne samo prvog na koji izlaze) izbjegavaju mjesta većeg okupljanja ljudi, uključivši javni prijevoz. Gotovo svi učenici dolaze u školu koristeći javni prijevoz, smatraju ravnatelji i tvrde da se uopće nije moguće pridržavati ove upute, već može biti samo preporuka.

Što se tiče polaganja ispita kod kuće, postavljaju pitanje tko će jamčiti sigurnost nastavnika te traže da se postupak osiguravanja uvjeta za polaganje ispita kod kuće navede u uputama jer oni kao ravnatelji odgovaraju za sigurnost nastavnika i rad u sigurnim uvjetima.

U uputama je navedeno da pristupnici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature, ali je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na press konferenciji 11. svibnja naveo da ipak mogu pristupiti maturi ako imaju masku. Tu traže izmjenu uputa.

Traže i doradu uputa oko osiguravanja sigurnih uvjeta za učenike s kroničnim bolestima koji su u većem riziku od zaraze koronavirusom od ostalih. Također ne znaju što tražiti za dokaz takvog stanja. Problematično im je i kako postupati sa zaposlenicima koji imaju kronične bolesti.

I u dijelu vezanom oko samoizolacije zaposlenika te moguće ispomoći iz drugih škola, jer nedostaje kadra za provedbu mature zbog samoizolacije, traže doradu upute. Nije jasno jesu li osobe u samoizolaciji na bolovanju, a problem je i koje se potvrde podnose i do kada se takva stanja prijavljuju, kao i kome se treba javiti ako im nedostaje nastavnika za maturu.

Pitaju se i što ako tijekom ispita pristupnik pokaže simptome karakteristične za COVID-19. Kako postupiti prema ostalim pristupnicima u prostoriji i dežurnim nastavnicima u tom slučaju? Što s ispitima?

S obzirom na to da se promijenio stav prema pristupanju pristupnika/djelatnika koji su u samoizolaciji, mole da se prilagodi i sadržaj izjave koja je nužna za pristup ispitu. Određen broj roditelja negativno je reagirao na nužnost potpisivanja izjave te je smatraju pravno nevaljanom. Stoga im treba pravna osnova po kojoj ne smiju pustiti pristupnike koji neće imati potpisanu izjavu.