ERIK MOHOROVIĆ

Ravnatelja AUDIO-a Norvežani tuže za prijevaru od 16 milijuna kuna

31.08.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Protiv ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Erika Mohorovića njegov bivši poslodavac, norveška tvrtka Verdispar, podnio je dvije tužbe za prijevaru jednu tešku 16,1 milijun kuna i drugu 357.011 kuna.

Tako se Mohorović, koji u AUDIO-u upravlja s imovinom vrijednom 42 milijarde kuna, našao pred teškim optužbama Norvežana za koje je radio do 2010. godine. U Verdispar Internationalu, hrvatskoj tvrtki norveškog investicijskog fonda EELD koji je imao velike planove ulaganja u razvoj nekretnina u Hrvatskoj vrijedne oko 15 milijardi kuna.

Eirik Forthun, direktor EELD-a, za Večernji list je potvrdio da je tužba koja se tiče spornih 357.011 kuna podnesena u rujnu 2011. godine, ali da prvo ročište još nije održano.

Prema njegovim riječima Mohorović je, odlazeći iz Verdispara ssam sebi isplatio otpremninu od šest neto plaća.

'Potpisao je sporazum o prestanku radnog odnosa i menadžerski ugovor sa samim sobom i on je odobrio taj iznos za sebe, bez ikakvog znanja uprave i odbora u Oslu', pojasnio je Forthun

Mohorovića bivši poslodavci optužuju i da je bez njihova dopuštenja kupio zemljište u Županji pa sad traže odštetu od 16,1 milijuna kuna. Sporni slučaj opisan je u bilanci EELD-a. Norvežani terete Mohorovića da je ugovorio kupnju zemljišta, podigao kredit i platio dio iznosa za to zemljište unatoč tome što je Uprava u Oslu obila prijedlog o kupovini istog.

Za kupovinu zemljišta Mohorović je podigao kredit u iznosu od 10,6 milijuna kuna. Za isplatu zemljišta tvrtki Strateški plan u vlasništvu Tomilslava Radoša ostalo je još 15,3 milijuna kuna koje Norvežani odbijaju platiti. Forthune je potvrdio za Večernji list da je tužba podnesena i u tom slučaju i da je ukupupan iznos koji potražuju od Mohorovića i još dvije odgovorne osobe 16,1 milijun kuna.

Mohorović je pak kazao da ne zna da protiv njega postoji tužba po bilo kojoj osnovi i da je sve u vezi sa zmljištem u Županji obična insinuacija.

Dok nije imenovan za ravnatelja AUDIO-a radio je u Londonu kao konzultant, a njegov dolazak na čelo državne agencije najavio je Radimir Čačić.