PROBLEMI S LIJEKOVIMA

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović: Ovisimo o dogovoru Vlade i veledrogerija

11.04.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u nedjelju je govorio o nestašici lijekova u bolnici koja se dogodila kao posljedica blokade veledrogerija zbog neisplate duga Vlade.

'U Splitu se događalo ono što se događalo i u ostalim bolnicama, ali lijekovi su u petak počeli pristizati, kazao je Julije Meštrović za N1 dodavši da su onkološki pacijenti dobili lijekove, a od idućeg tjedna bi pacijenti trebali primati svoju terapiju prema protokolima, jer bi lijekovi trebali početi stizati.

Istaknuo je da imaju razumijevanje pacijenata i da je komunikacija dobra.

'Znamo koji se lijekovi kada moraju primijeniti, i onda kada ih pacijenti budu morali primiti će ih i primiti”, kazao je Meštrović.

'Naveo je da nije lako i da je i u ostatku zemlje situacije slična.

'Ovisimo o dogovoru Vlade i veledrogerija, ali nadam se da će se dogovor postići i da će sve to proteći dobro', kazao je Meštrović.

Mišljenja je da splitska bolnica funkcionira izvanredno.

'Jutros sam obišao respiratorno-intenzivistički centar. Tamo imamo 190 ljudi, a u bolnici ih je i više. Zadnjih 10-ak dana imamo 20 ljudi na respiratoru, a sve češće su to mlađu bolesnici bez komorbiditeta. No sustav funkcionira, mi smo oslobodili prostore, imamo opreme, dobili smo respiratore… Uvijek je problem osoblja, ali i to uspijevamo organizirati zahvaljujući timskom radu i koordinaciji i suradnji', kazao je Meštrović.

Potreban je veliki broj medicinskih sestara, ali to je dugogodišnji problem.

'Sestre nismo primali koliko je bilo potrebno i u koronakrizi smo se suočili s problemom nedostatka sestara kada je bio potreban njihov veći angažman od uobičajenog. Sestre ne govore o plaći, covid dodatku, nego se svi samo fokusiraju na pomaganje pacijentima', hvali ravnatelj djelatice.

Naveo je i da zna da bi im plaća negdje drugdje bila veća, ali vjeruje da one rade da bi služile našim građanima i možemo im zahvaliti za dobro funkcioniranje sustava.

Kazao je kako nitko nije mogao očekivati ovakvu situaciju.

“Uspijevamo zahvaljujući osoblju, sastajemo se ako treba svakog dana i dogovaramo se. Planiramo rad osoblja na pojedinim dijelovima, puno je zaposlenika mladih, koji rade s velikim entuzijazmom. Zahvaljujem se svim radnicima KBC-a', rekao je Meštrović.