nuklearne elektrane

Ravnatelj IAEA želi razgovore u Černobilu o sigurnosnim jamstvima

04.03.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) želi otputovati u Černobil kako bi razgovarao s Rusijom i Ukrajinom o sigurnosnim jamstvima za ukrajinska nuklearna postrojenja

Glavni ravnatelj IAEA Rafael Grossi objavio je svoj prijedlog u petak nakon što je Rusija pogodila kompleks nuklearne elektrane u Zaporižju i izbio je požar. Rusija za napad optužuje ukrajinske sabotere.

"Rekao sam Ruskoj Federaciji i Ukrajini da sam spreman putovati u Černobil čim je prije moguće", kazao je Grossi na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beču organiziranoj nakon što je Rusija pogodila kompleks nuklearne elektrane u Zaporižju. "Dvije strane razmatraju ponudu", dodao je.

"Vrijeme je za djelovanje - moramo nešto učiniti", rekao je.

Grossi je rekao da reaktori u nuklearnoj elektrani Zaporižje nisu pretrpjeli štetu kad je u noći projektil pogodio susjednu zgradu.

Ukrajinsko osoblje i dalje radi u nuklearnim pogonima, a područje je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je Grossi na konferenciji za novinare.

Rekao je da nije izmjerena povećana radioaktivnost.

"Ipak stanje je i dalje iznimno napeto i teško", naglasio je. "To je situacija bez presedana".

Šef IAEA-a rekao je da su dvije osobe ozlijeđene u požaru.

Prošli tjedan, ruske snage zauzele su Černobil, gdje se 1986. dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti.