KRŠENJE USTAVA

Ravnatelj gimnazije povješao raspela po učionicama

Bionic
Reading

Odlukom novog ravnatelja Ranka Artukovića u svim učionicama najstarije i najuglednije zadarske gimnazije Juraj Baraković, uključujući i ulazni hodnik, postavljeni su raspela

Artukoviću, inače profesoru fizike, postavljanje raspela bio je jedan od prvih poteza nakon što je u rujnu došao na mjesto za ravnatelja, a unatoč presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da je križ u školskim učionicama predstavlja 'kršenje prava roditelja na odgoj njihove djece prema njihovim uvjerenjima te kršenje religije učenika', novi ravnatelj svoju odluku ne smatra nimalo spornom.

Ranko Artuković nije jedini zadarski ravnatelj koji je u školu postaviokriž. To je učinio i Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije VladimirNazor.

'Ako se donese zakon koji to zabranjuje, kao državnislužbenik ću ga poštovati i skinuti križ, a u protivnom će ostati! Nevidim razloga zašto križ, kao i u svim katoličkim zemljama, ne bi bioistaknut', izjavio je Šimičević prije nekoliko mjeseci.

Za razlikuod njih, ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković kaže da živimo usekularnoj državi i da on križeve u svoju školu neće stavljati.


Štoviše, kaže da su reakcije učenika odlične, da je zbog postavljanja križeva primio brojne pohvale njihovih roditelja i poziva se na ugovor između Republike Hrvatske i Svete Stolice iz 1997. godine po kojem će se u 'javnim odgojno-obrazovnim ustanovama uzimati u obzir vrijednosti kršćanske etike'.

'Hrvatska je predziđe kršćanstva, većina građana Hrvatske su katolici i, poštujući to načelo, izvjesio sam križeve po učionicama. Naši branitelji su se pod krunicom i križem borili za ovu zemlju. Za mene kao fizičara i vjernika križ je znak beskrajne, sveprožimajuće Božje ljubavi koji poziva na odanost i služenje i kao takav ne bi trebao nikome smetati. Krist je sve ljude jednako ljubio', rekao je Artuković za Slobodnu Dalmaciju. Smatra da otvaranje pitanja križeva u njegovoj školi nije slučajno, već je povezano s predsjedničkim izborima.

Na konstataciju je Hrvatska po Ustavu sekularna država i da među učenicima gimnazije ima i onih koji se ne deklariraju kao katolici, pa im stavljanjem križeva on nameće svoju volju, Artuković odgovara da mu to nije bio cilj.

'Istina je da nisu svi učenici katolici, ali ne smatram da ovime ikome namećem svoju volju. To nije nikakav križ od dva metra koji bode oči, već diskretno raspelo koje stoji pored hrvatskog grba u svim učionicama. Onome kome taj križ smeta, smetale bi i druge stvari', zaključuje Artuković koji križeve ne namjerava skinuti.