RATNI ZLOČINI

Ratnom šefu policije u Trebinju 17 godina zatvora

11.04.2011 u 17:27

Bionic
Reading

Ratnog zapovjednika policije u Trebinju Krstu Savića sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pravomoćno osudio na sedamnaest godina zatvora, proglasivši ga ujedno krivim za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima na području istočne Hercegovine

Presudom prizivnog vijeća suda BiH, kazna koju je Saviću izreklo prvostupanjsko vijeće smanjena je za tri godine no istodobno je utvrđeno kako je Saviću dokazana krivnja za progone nesrpskog stanovništva na području općina Bileća, Gacko, Nevesinje i Kalinovik.

U optužnici protiv Savića tako je, među ostalim, navedeno kako su policajci pod njegovim zapovjedništvom uhitili i potom strijeljali najmanje osamdeset Bošnjaka iz nekoliko sela s područja Kalinovika.

Krsto Savić je na početku rata bio načelnik policije u Nevesinju, da bi 1992. godine postao čelnim čovjekom policije bosanskih Srba zaduženim za cijelo područje istočne Hercegovine.

Sud je ocijenio kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Savić u svojstvu načelnika Centra službi sigurnosti Trebinje počinio zločin protiv čovječnosti, jer je planirao i naložio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva što je uz deportacije uključivalo i ubojstva te druge neljudske postupke.