'NE DATE MI DA DIŠEM, KAKAV STE VI SUD?'

Ratko Mladić izbačen iz sudnice u Haagu!

04.07.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić ponovno se pojavio pred sucem Haškog suda. Trebao se izjasniti o krivnji prema točkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, ali je izbačen iz sudnice

Ponovni prvi izlazak pred Haški sud započeo je višestrukim upozorenjima suca Alphonsa Orieja da Ratko Mladić bude koncentriran na raspravu. Najprije je Ratka Mladića zamolio da skine kapu. Zatim ga je morao zamoliti da stavi i slušalice kako bi mogao pratiti raspravu. Mladić je upadao sucu u riječ i pokušavao se obratiti sudu, ali mu to sudac  u početku nije dopustio.

'Vijeće je konstatiralo da je 3. lipnja došlo do nepoželjne komunikacije između vas i osobe u galeriji za publiku', rekao je sudac i naglasio da Vijeće to neće više dozvoliti. Mladić je par minuta kasnije ponovno razgovarao s osobom iz publike, zbog čega ga je sudac ponovno opomenuo i rekao Mladiću da gleda prema Vijeću. 'Evo, gledam', rekao je drsko Mladić.

Mladićev odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksić rekao je da je posljednjih dana imao normalnu komunikaciju s Mladićem, ali da jutros u sudnici s njime više nije htio razgovarati te da ga ne želi za branitelja. Aleksić je zamolio sud da napusti sudnicu.

Sudac je odbio zahtjev premda je svjestan da Mladić i on ne razgovaraju te rekao da će se uskoro posvetiti pitanju pravnog zastupanja.

'Tražili ste 30 dana od prvog pojavljivanja kako biste se izjasnili o krivnji, zato smo sazvali današnje zasjedanje', rekao je sudac Orie i podsjetio da je liječnik rekao da nema nikakvih medicinskih razloga da Mladić sudjeluje u naknadnom prvom pojavljivanju pred sudom.

Mladić traži pravo da nosi kapu u sudnici

'Ja vas neću podcijenjivati, ali bolje čujem na lijevo uho, a na glavi mi je hladno, dajte mi kapu da stavim na glavu. Boli me glava i treba mi moja kapa, pola tijela mi ne funkcionira. Vi mi hoćete naturati nemoguće uvjete i advokata kojeg ne želim!' rekao je Mladić kad je dobio priliku obratiti se sudu. Sudac mu je odgovorio da se Vijeće moglo pozabaviti pitanjem njegovog zdravstvenog stanja da je on dopustio Vijeću da dobije medicinsku dokumentaciju, ali da danas ne može u sudnici nositi kapu.

Sudac je prešao na pitanje pravnog zastupanja i upozorio da odvjetnici koje bi Mladić izabrao moraju biti kvalificirani kako bi bili dodani na spis i tim se pitanjem bavi tajništvo suda.

'Ja hoću da moji advokati budu Miloš Šaljić i gospodin Aleksandar Mezjajev. Hoću da me oni dođu posjetiti i da dogovorimo koncept obrane. Treba mi još mjesec danaza to', rekao je Mladić, a sudac odbio prijedlog da se izjašnjavanje o krivnji odgodi.

Sudac ga je zato ponovno pitao je li spreman za izjašnjavanje o krivnji, a Mladić mu odgovorio: 'Vi radite kako vi hoćete, ali ja neću ništa raditi bez dvojice odvjetnika.' Sudac je to shvatio kao da Mladić nije spreman za izjašnjavanje o krivici.

Mladić u sudnici

'Vijeće u tom slučaju navodi kao da se izjašnjava da nije kriv', rekao je sudac, a Mladić ponovno počeo upadati u riječ sucu. 'Dajte mi da dođe moj advokat Miloš!' rekao je Mladić.

Sudac mu je počeo čitati optužnicu, a u točki optužnice o genocidu Mladić je rekao: 'Bez moga advokata neću slušati više!', sudac ga je zato izbacio iz sudnice i nakratko prekinuo zasjedanje. Dok su ga odvodili Mladić je vikao: 'Ne date mi pravo da se branim? Kakav ste vi sud? Ne date mi pravo da dišem!'

Mladiću je pročitana optužnica u odsutnosti te je naglašeno da ga se za gotovo svaku točku tereti za individualnu krivičnu odgovornost i po osnovi odgovornosti nadređenog. Vijeće je u Mladićevo ime zabilježilo da se izjasnio da nije kriv.

Podsjetimo, Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja nakon 16 godina bijega. Protiv Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zločine u BiH, a nakon toga i za genocid u Srebrenici.