MLIJEČNA REVOLUCIJA

Ratari na prosvjedima – mljekari kod kuće

28.02.2012 u 12:24

Bionic
Reading

'Nakon tri dana prosvjeda odlučili smo odustati jer nam se u njima priključio samo jedan mljekar, a svi ostali ostaju kod kuće. Prosvjedi su ispolitizirani, a mi ne želimo biti iskorišteni u političke svrhe', piše Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko – podravske županije

Prosvjedi seljaka na virovitičko – podravskom području poprimaju novu dimenziju – od svih seljaka za prosvjed, čini se, najmanje brinu – mljekari. Poruka je to koja se može iščitati iz dopisa što ga je novinarima uputio Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko – podravske županije.

'Nakon tri dana prosvjeda odlučili smo odustati jer nam se u njima priključio samo jedan mljekar, a svi ostali ostaju kod kuće. Prosvjedi su ispolitizirani, a mi ne želimo biti iskorišteni u političke svrhe', stoji u dopisu Udruženja. Osim toga ogorčeni su i na poljoprivrednike prosvjednike iz Suhopolja jer su prošle godine seljacima u prosvjedu prijetili kontra prosvjedima te, u razgovoru s tadašnjim ministrom, pristali na smanjenje poticaja za 15 posto. Predbacuju im i da 'muku mljekara' koriste za svoje osobne interese. Ponajprije zato što je zaustavljena prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta koju su, tvrdi Pipić, većinom podijelili među sobom 'po kriterijima koji nisu u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu'.

Zbog navedenih razloga Udruženje seljaka Virovitičko – podravske županije ukinulo je prosvjedno mjesto u Jugovom Polju i odustalo od daljnjih prosvjeda. Ipak, i dalje smatraju da je otkupna cijena mlijeka preniska te strahuju da bi zbog toga brojni mljekari mogli propasti.

Nezadovoljni seljaci i danas su na virovitičko – podravskom području organizirali prosvjede te u Suhopolju od 9 do 10 sati blokirali promet. Prosvjeduju i u Terezinom Polju, ali tamo se promet odvija bez zastoja.