REVOLUCIJA JASMINA

Rat suzavcem, kamenjem i bocama u Tunisu

24.01.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Tuniska interventna policija morala je u ponedjeljak ujutro suzavcem rastjerati skupinu prosvjednika koja ih je zasula kamenjem i bocama ispred ureda premijera Mohameda Ganušija u glavnom gradu

Do incidenata je došlo dok su policajci pokušavali izvući dužnosnike sa sastanka u sjedištu vlade. Više desetaka prosvjednika koji su proveli noć ispred premijerova ureda usprkos policijskom satu nasrnulo je na njih potaknuvši i druge da učine isto.

Incident je kratko potrajao, ali ispred Ganušijeva ureda, koji čuva vojska, i dalje vlada napetost.

Tisuće Tunišana, većinom iz ruralnih krajeva, u nedjelju su 'karavanom slobode' stigle u glavni grad i zahtijevaju da revolucija koju su počeli s vlasti odnese i preostale pripadnike vlasti svrgnutoga predsjednika. Mnogi od prosvjednika dolaze iz Sidi Buzida, siromašnoga grada u kojem je prije mjesec dana samoubojstvom mladića počela revolucija jasmina. Kažu da nemaju namjeru odustati sve dok svi pripadnici staroga režima ne odu s vlasti.

Tjedan nakon što je premijer Mohamed Ganuši preuzeo prijelaznu koalicijsku vlast nakon rušenja predsjednika Zinedina al-Abidina Ben Alija, sve je veći pritisak javnosti na Ganušija i ostale nekadašnje pripadnike vladajuće stranke da se i oni povuku. Ovaj tjedan mnogi smatraju ključnim za sudbinu Ganušijeve vlade.