INFORMATIVNI PROGRAM

Rat dokumentima na Prisavlju

21.12.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Da Hloverka Novak-Srzić šefuje Informativnim programom HTV-a i s bolovanja, dosad je bilo u sferi rekla-kazala, a od danas je ta informacija i službeno potvrđena

Naime, vijećnici su novinarima podijelili Hloverkin odgovor napisan na službenom memorandumu HRT-a s datumom 14. prosinca, u vrijeme kad je Hloverka već bila na bolovanju, u kojem odvjetniku Darka Petričića Ozrenu Tatarcu obrazlaže zašto neće objaviti demanti na izrečeno u 'Dnevniku' 25. studenog.

Majić: Potpis je moj, a ne Hloverkin

Zamjenik glavne urednice IP-a Dražen Majić cijelu priču oko dokumenta,koji potvrđuje Hloverkino uređivanje iz bolesničkog kreveta, dematiratvrdeći da je potpis na papiru njegov, a ne njen.
'Radi sprječavanja daljnjeg širenja neistina kojima se nanosi štetaHRT-u molim Vas da objavite istinitu informaciju. Naime, na dokumentukojim uredništvo IP-a savjetuje odvjetniku Darka Petričića da skratidemantij vidljivo je da ga je potpisao zamjenik glavne urednice. Uslučajevima kada je glavna urednica spriječena dokumente potpisuje odnje određena osoba uz dodatak u.z. (u zamjenu). Dakle, na spomenutomdokumentu u potpisu stoji: u.z Majić D.', stoji u priopćenju kojepotpisuje Dražen Majić.

Podsjetimo, u 'Dnevniku' 25. studenog, koji je odbio potpisati jedan od njegovih urednika, emitiran je prilog u kojem je žestoko napadnut Darko Petričić, neovisni novinar zbog čijeg je gostovanja u emisiji 'Dossier.hr' Hloverka nedugo prije toga smijenila novinarku i urednicu Ana Jelinić

Hloverka je demanti odbila 'jer je dvostruko duži od informacije koja je bila objavljena u Dnevniku, te ga, u skladu sa Zakonom o medijima, nije bila dužna objaviti'.

'Ovo ukazuje na to da Hloverkini nadređeni nemaju uvida u to tko uređuje program dok je ona na bolovanju.

Imamo informacije da njezin zamjenik Dražen Majić uopće ne održava tjedne kolegije, a Hloverka se upliće s bolovanja i utječe na uređivanje programa. Jasno je da se ona očituje kad njoj paše', kazala je Marina Škrabalo

'V. d. ravnateljstvo preuzelo odgovornost za posljedice lošeg stanja na HRT-u'

Nezadovoljni stanjem na HRT-u, kao i činjenicom da se v. d. ravnateljstvo kuće još uvijek nije očitovalo na inicijativu za razrješenje Hloverke Novak-Srzić, petero članova Programskog vijeća uputilo je otvoreno pismo v. d. ravnateljstvu HRT-a.

U pismu stoji da su postupanjem suprotno zaključcima Programskog vijeća i zakonskim odredbama preuzeli svu odgovornost za posljedice vrlo lošeg stanja na HRT-u.

Inicijativu su podržali vijećnici Hašim Bahtijari, Marina Škrabalo, Sanja Modrić, Damir Grubiša i Dragan Crnogorac.

Naime, Vijeće je od ravnateljstva zatražilo mišljenje o inicijativu za Hloverkinu smjenu, a ono je umjesto toga imenovalo stručno povjerenstvo za razrješenje cijele situacije.

Ovakav potez v. d. ravnateljstvo je protumačilo na način da se 'očitovati može tek kad bude imalo argumente s obje strane', iako za to nema uporište u Zakonu o HRT-u.

Zbog nedostatka kvoruma današnja sjednica Programskog vijeća odgođena je za sedam dana.