ZBOG NAFTE

Rastu tenzije oko Falklanda

17.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Argentina je u utorak objavila da će pojačati kontrole brodova koji plove na Falklandske otoke dok rastu napetosti s Velikom Britanijom o tom otočju zbog kojeg je 1982. izbio rat između dviju zemalja

Uredba koju je u utorak potpisala argentinska predsjednica Cristina Kirchner utvrđuje da svaki brod koji iz neke luke na argentinskom teritoriju plovi do luka na Falklanskim otocima ili prelazi teritorijalne vode u smjeru tih otoka, koje Argentinci nazivaju Malvinima, mora tražiti dozvolu od argentinske vlade.

Te dozvole plovidbe izdavat će međuministarsko povjerenstvo i sva transportirana roba iz neke argentinske luke do arhipelaga mora se prijaviti, precizirao je šef argentinske vlade Anibal Fernandez.

Unatoč porazu 1982. tijekom rata u kojem je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih, Argentina i dalje traži priznanje suverenosti nad otocima koje je 1833. okupirala Velika Britanija pod imenom Falklandski otoci.

Argentinske vlasti uznemirilo je to što su na širem području Falklanda počela istraživanja podmorja u potrazi za naftom.