GRADONAČELNIK NAJAVLJUJE

Rastu cijene grijanja u Karlovcu

03.03.2012 u 20:33

Bionic
Reading

Građani Karlovca moraju se pripremiti na to da će cijena usluga Toplane biti i veća od sadašnje - najavio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić nakon višesatne burne rasprave o problemima grijanja grada i milijunskim gubicima karlovačke Toplane na sjednici Gradskog vijeća

Iako se očekivalo da će rasprava dovesti do konkretnih zaključaka, čule su se uglavnom potpuno isprazne rasprave o tome što i kako dalje. Najrealniji je bio Stjepan Tvrdinić koji ima prijedlog kako riješiti problem Toplane.

‘Jasno je da ni sadašnja cijena nije dovoljna da bi gradska Toplana uspjela preživjeti. Cjelokupan proces je zastario i tu treba tražiti rješenja. O tome sam razgovarao s čelnim ljudima u HEP-ovoj tvrtki Proizvodnja d.o.o. Potvrdili su mi ono što na osnovu 31 godine iskustva i sam znam. Jedino rješenje je izgradnja termoelektrane toplane. Takav bi objekt proizvodio struju, a kao drugi proizvod u sustav slao toplinsku energiju. Treba naglasiti da ni to neće biti jeftino, ali riječ je o jedinom rješenju kojim možete drugim proizvodom kompenzirati rast cijene energenata i cijenu napraviti prihvatljivom’, zaključio je Tvrdinić.

Po tome bi se novo postrojenje na plin moglo graditi u krugu sadašnje Toplane. Problem u tom slučaju bio bi dovesti u središte grada plinovod pod tlakom od trideset bara. Ukoliko se to ne bi moglo ostvariti, kao drugo moguće rješenje nameće se gradnja energane 15 do 20 megavata snage, ali na drugom mjestu. Po dokumentu kojeg je izradio Ekonerg institut za energetiku i zaštitu okoliša iz Zagreba, takvih bi lokacija na području Karlovca bilo čak pet. Riječ je o naselju Selce, neizgrađenom prostoru na Baniji, na takozvanom Gospodskom oku uz Kupu te na Borlinu kraj Karlovačke pivovare. Upitno je može li grad Karlovac platiti tu investiciju, ili bi se čitav projekt mogao financirati kreditom kojeg bi kasnije, baš poput novog pročistača, plaćali korisnici usluga Toplane.