CROBAROMETAR

Raste potpora ulasku u EU, pada premijerki Kosor

26.05.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Bunt izazvan presudom generalima Gotovini i Markaču ispuhao se, 56 posto građana želi u EU, 76 posto građana nezadovoljno je potezima Jadranke Kosor, SDP je i dalje najjača stranka sa 30 postotnom potporom građana… Najznačajniji su to rezultati ovomjesečnog istraživanja raspoloženja građana - Crobarometar koje je za Novu TV napravila agencija Ipsos puls

Istraživanje je pokazalo da je za ulazak u EU 56 posto ispitanika, protiv je 39 posto građana dok ih je 5 posto neodlučno. Podsjetimo nakon izricanja presude generalima potporu za ulazak u EU davalo je tek 30 posto građana.

Zanimljivo da je 69 posto HDZ-ovih, 56 posto SDP-ovih i isto toliko HSS –ovih za ulazak u EU. Ono što bode oči je da je čak 44 posto HSS-ovih birača protiv EU.

Svibanj je čini se mjesec pesimističnog oporavka. Naime, nakon nekoliko mjeseci s više od 80 posto nezadovoljnih građana smjerom kojim ide zemlja, svibanj završavamo sa 79 posto takvih.

U petom mjesecu ove godine 76 posto ispitanika je nezadovoljno potezima Vlade Jadranke Kosor, a njih 18 posto je zadovoljno. Tu premijerku 'spašavaju' birači HDZ-a kojih je 59 posto zadovoljno Vladinim potezima. Birači ostalih stranka su nezadovoljni pa i HSS-ovih 76 posto birača čiji ministri sjede u Vladi.

Savez za promjene (SDP, HNS, IDS, HSU) u svibnju bilježi oporavak nakon pada potpore u travnju. Sada bi za njega glasovalo 38 posto građana. No i dalje je to manje od 40 posto koliko je koalicija predvođena SDP-om imala otkad je formirana.

HDZ-ov blok bi u ovom trenutku imao potporu 22 posto birača, a moglo bi se zaključiti kako u njihovom slučaju nema velike sinergije i potrebe izlaska zajednički na birališta. U takvoj blokovskoj potpori prag bi prešao i pravaški blok prevođen HSP-om s pet i pol posto, a blizu su laburisti sa 4,9 posto. Neodlučnih birača je 16 posto i taj broj lagano pada.

SDP je i dalje najjača stranka, a nakon tri mjeseca vratio se na 30 posto potpore koju je uživao mjesecima prije. HDZ je sa 21 pao na 20 posto potpore birača.

Od ostalih stranaka nakon mnogo vremena se na treće mjesto probio HSP sa 6,1 posto. Umirovljenici su na 4,7 posto, HSS se oporavio i ima potporu 4,4 posto, a narodnjaci koji su mjesecima bili treći sada su šesta stranka sa 4,4 posto. Odmah iza njih su laburisti sa 4,2 posto.

Vodeći političari svibanj završavaju kako su i počeli - neokrznuti u svojim rejtinzima. Tako je predsjednik najpopularniji sa 79 posto potpore. Jadranka Kosor ima potporu 28 posto birača. Ona se nakon pada stabilizirala, a Zoran Milanović ima potporu 41 posto birača i on je već treći mjesec na istoj potpori nakon pada popularnosti u veljači.