SAD RAZMJEŠTA ZRAKOPLOVE

Raste napetost između Kine i Japana

03.12.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pozvale su u ponedjeljak Peking da odustane od primjene zone zračne identifikacije proglašene u Istočnom kineskom moru jer to može povećati opasnost od nesreća. 'Stajalište američke vlade je da ne prihvaćamo zahtjeve Kine', rekla je glasnogovornica state Departmenta Jennifer Psaki.

Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora između Južne Koreje i Tajvana koja obuhvaća i otočiće Senkaku pod nadzorom Japana no na koje Kina također polaže pravo i naziva ih Diaoyu. Peking je odluku donio bez prethodnih konzultacija o zoni koja se kosi s onima što su ih proglasile druge zemlje, Japan i Južna Koreja, rekla je Psaki.

'Činjenica da je Kina izazvala zbrku i povećala opasnost od nesreća ukazuje da smo opravdano zabrinuti i da Kina treba odustati od postupka', identifikacije, rekla je Psaki. U petak je SAD ustvrdio da će i dalje američki vojni zrakoplovi letjeti tom zonom, no očekuje da će američke kompanije na komercijalnim letovima poštovati upute tih zemalja koje traže od zrakoplova da izvijeste o planovima leta i da se identificiraju ako kane proći kroz njihov zračni prostor.

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u Tokio, glavni grad svog saveznika Japana u osjetljivoj misiji smirivanja napetosti u regiji. Nakon Japana, Biden treba ovaj tjedan posjetiti i Peking te Seul.

SAD u Japan poslao nove protupodmorničke zrakoplove

Prva dva napredna patrolna zrakoplova P-8A Poseidon ratne mornarice SAD-a stigla su u Japan, rekli su dužnosnici vojske SAD-a, što će ojačati sposobnost SAD-a u lovu na podmornice i druga plovila u morima blizu Kine gdje raste napetost između Tokija i Pekinga. Prvo razmještanje, jer idućih dana na područje trebaju pristići još četiri zrakoplova, planirano je prije no što je prošlog mjeseca Kina uspostavila zonu zračne obrane koja obuhvaća i otoke koje nadzire Japan a prava na njih polaže Kina. Pentagon je rekao da se radi o rutinskim zrakoplovnim operacijama u regiji, koja uključuje novoproglašenu kinesku zonu zračne obrane, bez da je prije toga obavijestio Peking.

Jedan dužnosnik ministarstva obrane SAD-a je agenciji Reuters, uz uvjet da ostane neimenovan, rekao da te rutinske operacije uključuju izviđačke letove. 'P-8A je najnapredniji protupodmornički i protubrodski ratni z purakoplov na svijetu', rekao je Pentagon. Glasnogovornik Pnetagonakovnik Jeffrey Pool rekao je da su prva dva zrakoplova P-8A stigla u Japan u nedjelju. Očekuje se da kasnije ovog tjedna stignu još četiri, rekla je glasnogovornica mornarice SAD-a.

Jedan dužnosnik SAD-a, koji je zatražio da ostane neimenovan, priznao je da se razmještanje zrakoplova radi u trenutku napetosti u regiji. Dužnosnik je rekao da je vrijeme slučajnost no da će osnažiti nastojanja vojske SAD-a u praćenju morskog područja regije, što uključuje i sporne otoke koje Japanci nazivaju Senkakus a Kinezi Daiyou. Washington nije zauzeo stajalište glede suvereniteta nad otocima no priznaje japanski administrativni nadzor i kaže da se na njih odnosi japansko-američki sporazum o sigurnosti. To bi stajalište moglo SAD uvući u vojni sukob koji bi Washington radije izbjegao.