IZBORI U IRAKU

Raste Malikijeva prednost

13.03.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Lista premijera na odlasku Nurija al-Malikija vodi na parlamentarnim izborima i u četvrtoj šijitskoj pokrajini na jugu Iraka, Kerbali, čime raste njegova prednost pred suparnicima, po privremenim rezultatima koje je u subotu objavilo izborno povjerenstvo.

Po tim podatcima koji se temelje na samo 10 posto prebrojanih glasova, Malikijev Savez za pravnu državu (AED) dobio je gotovo 15.700 glasova birača, a prati ga Irački blok bivšeg sekularnog premijera Ijada Alavija (7.000 glasova) koji vodi u dvjema sunitskim pokrajinama sjeverno od Bagdada.

Irački nacionalni savez (ANI) u koji ulaze vjerske stranke, jake u Kerbali, zasad stiže tek na treće mjesto s 3.000 glasova. Malikijeva lista počela je pregovore radi sastavljanja vlade, rekao je u subotu kandidat te liste.

'Savez za pravnu državu osnovao je manji odbor s pet članova čija je zadaća da razgovaraju s političkim subjektima o sastavljanju koalicijske vlade', rekao je Abas al-Bajati, kandidat AED-a, trenutačno zastupnik.

AED se već sastao s predstavnicima četiriju skupina koje su 'ostvarile dobar rezultat na izborima', istaknuo je, ne želeći otkriti njihova imena. Bajati, koji je kazao da je AED osvojio najviše mjesta na parlamentarnim izborima 7. ožujka, istaknuo je da Malikiju opet pripada premijerska dužnost.

'Dobili smo pozitivne informacije od triju skupina s kojima smo razgovarali, koje se ne protive Malikijevoj kandidaturi', dodao je.