IDEOLOŠKI KAMEN SPOTICANJA

Raste fronta protiv Istanbulske: Evo tko je sve protiv i tko se sprema na prosvjed

20.03.2018 u 16:48

Bionic
Reading

Fronta protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije sve više raste. Nakon nezadovoljnih istaknutih HDZ-ovaca na čelu s političkim tajnikom HDZ-a Davorom Ivom Stierom te pojedinih organizacija te stranke, sve je više udruga koje se protive ratifikaciji i podupiru subotnji prosvjed pod nazivom 'Hrvatska protiv Istanbulske'

Ratifikacija Istanbulske konvencije postala je dosad najveći unutarstranački kamen spoticanja vladajućeg HDZ-a.

Dok se neki, poput političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera i članova Predsjedništva stranke Mire Kovača, Milijana Brkića, Ivane Maletić, Darka Milinovića i Antuna Klimana, otvoreno suprotstavljaju ratifikaciji, ministri u vladi Andreja Plenkovića suzdržani su u izjavama.

No dozu suzdržanosti prema ratifikaciji Istanbulske konvencije izrazili su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a može se pretpostaviti da zbog Konvencije nije sretan ni ministar obrane Damir Krstičević, kao ni ministar uprave Lovro Kuščević te ministar branitelja Tomo Medved.

  • +2
Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a na temu Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Protiv ratifikacije su i saborski zastupnici HDZ-a Ivan Ćelić, Franjo Lucić, Petar Škorić, Ivan Šipić, Ante Babić i Stevo Culej. Protiv su se izjasnile zadarska i šibensko-kninska Zajednica utemeljitelja HDZ-a, a najava ratifikacije donijela je i jednu ostavku.

Istanbulska podijelila Most i Živi zid

Oko ratifikacije Istanbulske konvencije ne postoji jedinstven stav ni u Mostu. Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj nagovijestili su da bi mogli glasati protiv, u najmanju ruku biti suzdržani, dok su Ines Strenja Linić i Ivana Ninčević Lesandrić na suprotnoj strani. I u Živom zidu nisu složni. Navodno Ivan Pernar i Vladimir Bunjac imaju neke dvojbe oko ratifikacije, dok je Ivan Vilibor Sinčić za nju.

Roko Antić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Kistanje, prije tjedan dana podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na mjesto člana županijskog odbora, te zatražio brisanje iz stranke. S obzirom na to da je za utorak u 17 sati najavljena još jedna sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj će se raspravljati o ovoj temi, pitanje je hoće li popis protivnika Istanbulske konvencije ostati ovakav ili će Andrej Plenković uspjeti pacificirati nezadovoljnike.

  • +6
Zagreb: Udruga udovica hrvatskih branitelja najavila prosvjed protiv Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U tome mu neće pomoći inicijativa konzervativnih udruga U ime obitelji i Vigilare, koje pozivaju svoje simpatizere da saborske zastupnike, pogotovo one iz HDZ-a, pokušaju odvratiti od glasanja za Istanbulsku konvenciju. Sama predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić potvrdila je za tportal kako će se priključiti prosvjedu koji započinje u subotu u 11 sati ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, a cilj prosvjedne povorke je Markov trg i zgrada Vlade.

Prosvjed pod nazivom Hrvatska protiv Istanbulske prvotno je bila ideja u posljednje vrijeme vrlo aktivne zagrebačke Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na čelu s Rozalijom Bartolić, no inicijativi su se pridružili i konzervativni pokreti U ime obitelji te Vigilare.

  • +19
Željka Markić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

A što je s Crkvom?

Iako je premijer Plenković kazao da je Istanbulska konvencija 'duboko kršćanska', s njegovim zaključkom ne slaže se Hrvatska biskupska konferencija te je još krajem prošle godine detaljno obrazložila zašto se protivi ratifikaciji, a čvrst stav ponovio je prije nekoliko dana i predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 'Jasno smo rekli da ne prihvaćamo neke stavove koji su izrečeni. Svim srcem podupiremo zaštitu ugroženih i zaštitu žena i djece, no također smo rekli da ne prihvaćamo Konvenciju jer ima paragraf o rodnoj ideologiji.'

Drago Krpina protiv Istanbulske konvencije Autor: YouTube