NAJTEŽE POGOĐENA SELA

Raste broj žrtava potresa u Iranu

11.08.2012 u 23:13

Bionic
Reading

U dvama potresima snage 6,2 i 6 stupnjeva što su u subotu pogodili sjeverozapad Irana, izazivajući paniku stanovnika u desetak razorenih sela, poginulo je 180 osoba a 1.300 je ozlijeđeno, po novim, nepotpunim podacima vlasti

'Nažalost, broj žrtava raste i sada imamo 180 poginulih i oko 1.300 ozlijeđenih', rekao je za državnu televiziju Halil Saie, ravnatelj centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan.

'Zasad nitko nije poginuo u gradovima i sve žrtve dolaze s ruralnih područja', dodao je, rekavši da je 'šezdeset sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri su sravnjena sa zemljom'.

Broj žrtava vjerojatno će rasti, a neki čelnici i mrežne stranice navode i veći broj mrtvih, napose u Aharu i Varzeganu.

'Poslali smo 66 spasilačkih ekipa, 185 vozila hitne pomoći, 40 uređaja za pronalaženje preživjelih pod ruševinama i sedam ekipa sa psima', rekao je čelnik spasilačkih operacija a prenijela je službena agencija Irna.

Direktor Crvenog polumjeseca u toj pokrajini rekao je da je '210 ozlijeđenih izvučeno iz ruševina i prevezeno u bolnice', navodi Irna.

U Tabrizu, gradu 1,5 milijuna stanovnika, šteta je samo materijalna, rekao je Saie, koji tvrdi da u tom gradu nitko nije smrtno stradao.

Glasnogovornik vatrogasne službe u Tabrizu rekao je agenciji Isni da je 'većina četvrti ostala bez električne energije (...) i da je u gradu nastao prometni kaos'.

Puja Hadžian, glasnogovornik iranskog Crvenog polumjeseca rekao je da je nekoliko gradova, napose Ahar, Varzegan, Mehraban i Heris te šest sela 'pretrpjelo materijalnu štetu' i pozvao je stanovnike da 'noćas ne spavaju kod kuće'.

Dva potresa snage 6,2 i 6 stupnjeva s epicentrom u Aharu, odnosno Varzeganu, šezdesetak kilometara od Tabriza, na dubini od dva kilometra ispod zemlje, pogodila su to područje u 16.53 sati (14.23 sati po srednjoeuropskom vremenu) i u 17.04 sati (14.34 sati).

Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u prosincu 2003. pogodio grad Bam, u kojemu je život izgubila 31.000 ljudi.