RASKOL UOČI SUMMITA G-8 I G-20

Rast gospodarstava ili značajni rezovi?!

25.06.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Sastanak na vrhu 20 najjačih ekonomija na svijetu (G-20) koji počinje sutra u Torontu trebao bi biti veliki ispit savjesti svjetskog gospodarstva i mjesto na kojem bi se trebale donijeti odluke kojima će kriza biti prevladana. Međutim, EU I SAD (koji akumuliraju 85 posto svjetskog bogatstva) polaze od bitno različitih pretpostavki: Washington želi da Bruxelles promiče rast, a ne samo da reže troškove

Daleko od prosvjednika i znatiželjnika i prije nego što će se sutra pridružiti još 12 jakih svjetskih ekonomija, predstavnici zemalja članica G-8 (Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD i Velika Britanija) našli su se danas na ručku u Hotelu u Huntsvilleu, 200 kilometara sjeverno od od Toronta, da se pokažu bitne razlike u pristupanju svjetskoj ekonomskoj krizi. Dok jedni (SAD, na primjer) smatraju da se treba raditi na rastu drugi (Njemačka) predlažu bolne rezove u troškovima.

Ministar financija Njemačke, Wolfgang Schaüble, smatra da je potrebno smanjiti javni deficit da se stvore pretpostavke rasta, argument koji mnogo makroekonomski kritičari ne prihvaćaju, ali koji je Njemačka uspjela nametnuti većini partnera u EU, iako Washington upozorava da će to bitno pridonijeti padu rasta u cijeloj Europi.

Ministar financija SAD-a, Timothy Geithner, upozorava da se zemlje moraju same brinuti za rast i da se svijet više ne može oslanjati na ekonomiju SAD-a.

Na ovom bi se summitu G-20, prema očekivanjima, trebalo odlučivati o uvođenju poreza na financijsko poslovanje (engleski FAT) i jedan na bankovne i druge transakcije (FTT), mehanizmi koje je izradio MMF-a, a na zahtjev zemalja članica G-20. Taj bi novac trebao poslužiti za spašavanje banaka, a da se u to ne uključe budžeti vlada.

Prema pisanju današnjeg The Financial Timesa, ova bi posljednja mjera ipak trebala čekati povoljniji trenutak za uvođenje i navodno je otpala iz drafta završnog dokumenta.

Druga važna debata će se voditi oko solidnosti eura. Predsjednik Europskog vijeća, Herman Van Rompuy, izjavio je danas u Torontu da se fiskalna konsolidacija Europe ne može vezati s problemom povjerenja u euro ili s poteškoćama u prevladavanju i financiranju raznih deficita.

Američki je predsjednik Barack Obama pohvalio Kinu koja je dozvolila veću fleksibilnost nacionalne valute juan iako je rekao da je još prerano da bi se moglo zaključiti hoće li ta mjera pomoći u smanjenju komercijalnog deficita između Washingtona i Pekinga.