KOSOR NA PUTU ZA PUT IZRONA

'Rast BDP-a dokaz je da smo počeli plivati prema izlasku iz krize'

26.11.2010 u 21:18

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas novinarima tijekom posjeta Turskoj da je rast BDP-a u trećem tromjesečju dokaz da smo počeli plivati prema izlasku iz krize i da su to prvi, ali dobri pokazatelji

Tijekom dvodnevnaog posjeta Turskoj Kosor je komentirala prvu procjenu koju je danas objavio Državni zavod za statistiku da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju realno porastao za 0,2 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine. Izjava predsjednice Vlade objavljena je na Vladinim internetskim stranicama.

Mislim da je dobro što nakon šest uzastopnih tromjesječja pada možemo reći da je početak rasta BDP-a u trećem tromjesječju zaista dokaz da smo definitivno počeli plivati prema izlasku iz krize i da su to prvi, ali dobri pokazatelji, kazala je Kosor.

Kosor je sigurna da će u idućoj godini, kako je Vlada najavljivala pri donošenju proračuna, rast biti 1,5 posto, godinu poslije dva posto i zatim 2,5 posto.

Predsjednica Vlade rekla je da je i dalje uvjerena da rast BDP-a u idućoj godini može biti i veći bude li pokrenuta većina investicijskih projekata.

‘Mislim da nas ovaj trenutak treba ohrabriti - to je malen rast, to je prvi znak, to je prva kaplja u tom moru - ali nas treba ohrabriti da zapnemo, prije svega u provedbi programa gospodarskog oporavka. To je ključ, kao što govori Svjetska banka i MMF i mnogi drugi, da ga provedemo do kraja’, poručila je.

Premijerka je pozvala pritom sve koji mogu pomoći da se priključe - oporbene stranke, stručnjake, gospodarstvenike i investitore. Dodala je da je učinjeno sve da se olakša ulaganje u Hrvatskoj i da tijekom boravka u Turskoj govori o gospodarstvu, o mogućnostima investiranja i privlačenju ulaganja.

‘Učinili smo puno da olakšamo investiranje i mislim da je ovo trenutak koji nam daje za pravo tvrditi da polako, ali sigurno idemo prema izlasku i oporavku gospodarstva, a onda moramo vidjeti što se još u strukturi gospodarstva treba mijenjati nabolje’, rekla je Kosor.

HRVATSKA I TURSKA IMAJU ZAJEDNIČKE POGLEDE O BIH

‘Mi se zauzimamo za opstanak i prosperitetnu budućnost BIH kao jedinstvene države s tri konstitutivna naroda’, rekla je Kosor novinarima govoreći o stajalištu hrvatske Vlade i dodala da Hrvatska i Turska imaju ‘zajedničke poglede’ po tom pitanju.

‘Iznimno smo zainteresirani za prilike u Bosni i Hercegovini... Podupiremo njezine strateške ciljeve’, dodala je premijerka, izrazivši zadovoljstvo što je BiH dobila Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Istaknula je da su Hrvatska i Turska, koje njeguju ‘primjerene’ odnose i nemaju nijedno otvoreno politočko pitanje, saveznice u NATO-u te podsjetila na potporu koju je Turska pružala Hrvatskoj na putu u Sjevernoatlantski savez.

Kosor je na sastanku Erdogana izvijestila o završetku hrvatskih pristupnih pregovora, a novinarima rekla da ‘Turska sa zanimanjem prati taj naš put i posao’. Prema njezinim riječima, dvije se strane slažu i oko proširenja Europske unije (EU).

‘Mi smo usuglasili stajalište da europska perspektiva mora biti otvorena za sve europske zemlje koje ispunjavaju kriterije’, rekla je Kosor.

Obraćajući se novinarima, premijerka je spomenula i gospodarsku suradnju između dvije zemlje, ustvrdivši da ti ima ‘puno prostora’ za napredaK. ‘Predala sam popis tvrtki zainteresiranih za ulaganja u Tursku’, kazala je Kosor i dodala da je turskom premijeri prenijela da je Hrvatska otvorena za turska ulaganja.

Čestitala je Turskoj na gospodarskom uspjehu jer, kako je kazala, 'dok svijetom hara kriza, Turska će ove godine zabilježiti rast od 11 posto'.

Najavila je da će u subotu u Istanbulu turskim gospodarstvenicima predstaviti 30 velikih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Turska je, kako je kazala, članica G20 i kao takva ‘šesta ekonomija u Europi i 11. u svijetu’.

Pojasnila je da je Hrvatska posebice zainteresirana za suradnju u turizmu i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je broj turskih turista u Hrvatskoj ove godine 45 posto veći nego lani. Najavila je također i mogućnost suradnje u prometu, tj. projektu Cargo 10 u kojem, osim hrvatskih, sudjeluju slovenske i srbijanske željeznice.

Premijer Erdogan je ustvrdio da je robna razmjena između dviju zemalja 'nedovoljno iskorištena' i izrazio želju da se ona do 2013. poveća na milijardu eura, spomunvši mogućnost zajedničkog izlaska na treća tržišta, poput BiH.

Šefica hrvatske Vlade pozvala je Erdogana da posjeti Hrvatsku.