PROPALI POKUŠAJI IZBORA

Raspušten je Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije

04.08.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Raspušten je Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije na čelu s Vladimirom Kurečićem, budući da ni nakon tri mjeseca njegovih tridesetak članova nije uspjelo izabrati Predsjedništvo županijskog HDZ-a koje čini sedam do jedanaest osoba

Na Izbornoj skupštini varaždinske Županijske organizacije HDZ-a održane početkom svibnja Vladimir Kurečić, bivši saborski zastupnik i zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, dobio je najviše glasova od nazočnih 284 izaslanika i time je postao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije za koje mjesto su se kandidirali i Goran Kaniški te Anđelko Stričak. Tom prilikom izabran je i novi Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije, kao i Nadzorni odbor te izaslanici za Opći sabor HDZ-a na kojem je pobjedu odnio Tomislav Karamarko.

Međutim, uoči izbora Kurečić nije bio za Karamarka, već za Domagoja Miloševića, smatrajući da bi se on bolje nosio s izazovima u gospodarstvu. Nasuprot tome, većina u Županijskom odboru HDZ-a Varaždinske županije stala je uz Karamarka, iako ne baš od samog početka unutarstranačkih izbora u najvećoj oporbenoj stranci, već kada je vidjela da neki drugi kandidati ipak neće pobijediti, poput Darka Milinovića.

Tako, iako je izabran za predsjednika, Kurečić nije imao većinu u Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije. Zbog toga su propala čak četiri pokušaja izbora Predsjedništva županijskog HDZ-a u zadnja tri mjeseca: tri zbog neodazivanja većine članova Županijskog odbora HDZ-a, a jedan zato što su se ipak okupili, ali brzo i razišli oko toga tko bi trebao dati prijedlog za sastav Predsjedništva – Kurečić kao predsjednik ili Županijski odbor u kojem većinu imaju njemu neskloni.

U četvrtak se sastalo Nacionalno vijeće HDZ-a koje je raspravljalo o situaciji u Županijskom odboru Varaždinske županije, ali i Osječko-baranjske te zagrebačkom gradskom odboru. Na prijedlog Predsjedništva HDZ-a raspušten je Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije, što su i predložila 23 člana ŽO-a HDZ-a Varaždinske županije.

Tom prilikom izabrano je i povjerenstvo koje je zaduženo da unutar šest mjeseci izabere novi Županijski odbor HDZ-a Varaždinske županije. Na čelu mu je Josip Križanić, a još ga čine Nenad Horvatić, Goran Kaniški, Franjo Beser, Kruno Jurgec, Nada Dreven Budinski i Anđelko Stričak.

'S obzirom na lokalne izbore, vjerujem da ćemo nove unutarstranačke izbore u Varaždinskoj županiji organizirati i u kraćem roku, a najprije treba odrediti od koje razine', veli nam Kaniški.