POLITIČKI ISKORAK GAZDE

Raspudić: Todorić je primao i HDZ-ovce i SDP-ovce. On nije demokršćanin, nego očajnik!

23.10.2017 u 14:10

Bionic
Reading

Ivica Todorić u nedjelju se objavom na blogu politički definirao kao konzervativni demokršćanin. Što to podrazumijeva, je li to doista te što stoji iza takve političke legitimacije, pitali smo publicista i filozofa Ninu Raspudića te komunikacijskoga savjetnika i konzervativca Matu Mijića

'Dijelom se ti pojmovi (konzervativizam i demokršćanstvo) preklapaju, a dijelom to ne mora biti tako. Međutim on bježi od zakona i pravde te nema nikakvo adekvatno obrazovanje po tome pitanju, stoga mislim da se tu ništa posebno ne treba komentirati. Njega trebate pitati što mu znači taj pojam', rekao je za tportal Nino Raspudić, politički komentator koji u javnosti često tumači i zastupa konzervativna stajališta, odgovarajući na pitanje što znači pojam 'konzervativni demokršćanin'.

Raspudić misli da vlasnik Agrokora Ivica Todorić uopće nema čvrsto definirana politička uvjerenja.

'Vidjevši koga je sve primao u jato - i HDZ-ovce i SDP-ovce, političare iz svih dijelova političkoga spektra - mislim da on nema nikakvo političko uvjerenje i stajalište', kaže Raspudić.

Štoviše, smatra da je Todorić 'progutao prostor političkog', a ne da se unutar toga prostora definirao i pozicionirao. 'Mislim da je Todorić sada već u fazi očaja te da je i njegova zadnja objava odraz toga stanja. Jedina važna stvar je gdje i kako ga privesti, sve drugo je gubljenje vremena', zaključuje publicist i filozof Nino Raspudić.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Termin 'konzervativni demokršćanin' na prvi pogled spaja dva vrlo slična, ali opet dosta različita, politička svjetonazora. Demokršćanin, doduše, kao i svaki drugi čovjek može u tom svom svjetonazoru biti nešto konzervativniji, i nešto liberalniji, ali ovdje je primarno riječ o PR-u, a ne o uskim definicijama i političkoj teoriji', objašnjava pak Mate Mijić, savjetnik zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić. 

'Todorić želi pojačati dojam sebe kao progonjenoga naglašavajući svoj svjetonazor i stavljajući se u kontrast prema 'političkim strukturama'. Ako i uzmemo u obzir to da su društvenopolitičke elite u nas prilično uvezane neovisno o stranačkoj pripadnosti ili svjetonazoru, na vlasti je ipak HDZ koji je i sam nominalno narodnjačko-demokršćanska stranka, pa ga oni sigurno ne progone na temelju svjetonazora.

Jasno je zašto je raspisana tjeralica za Todorićem i to nema baš nikakve veze s njegovim političkim uvjerenjima. Da je u njima toliko dosljedan i da je doista kamenčić u cipeli političkih struktura, ne bi sve ove godine poslovao onako kako je poslovao niti bi s istim tim strukturama plodonosno surađivao', kaže Mijić.

Je li Todorić konzervativni demokršćanin, odnosno kojem dijelu političkoga spektra on pripada?

'Teško je Todorića negdje konkretno svrstati jer svih ovih godina u pravilu nije reagirao na različite politike različitih vlada. To je i razumljivo jer veliki biznis surađuje sa svim vlastima, nikome se ne zamjera i puno perfidnije lobira za svoje interese. Kao obiteljski čovjek, vjernik i donedavno najveći privatni poduzetnik u državi, svakako je negdje na desnom centru.

No koliko on kao 'konzervativni demokršćanin' doista poštuje tržišne principe i socijalni nauk Crkve, teško je reći. Todorić se od svog uzleta do danas jako puno oslanjao na državu i te strukture koje sad proziva, a tek minimalno na tržište koje je usput, kako je pokazala revizija, varao lažnim financijskim izvješćima.

Todorići - od raja do sloma Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Uzmemo li u obzir i odnos prema radnicima u pojedinim tvrtkama koncerna, o kojem su mediji godinama izvještavali, i činjenicu da je Agrokor, iskorištavajući svoju tržišnu poziciju i bliskost strukturama, odveo u propast nemali broj kooperanata, Todorićevo demokršćanstvo dolazi pod veliki znak pitanja', zaključio je komunikacijski savjetnik i konzervativac Mate Mijić.