NAKON OSTAVKE

Raspudić: Plenković je Karamarko, a Stier je Plenković

13.06.2017 u 06:57

Bionic
Reading

Što ostavka Davora Ive Stiera na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova znači za HDZ, a što za Vladu? Je li ostavka rezultat ideoloških razmimoilaženja s HNS-om? Ove teme su u HRT-ovom Otvorenom sinoć komentirali Pero Maldini, Nino Raspudić, Višeslav Raos i Jasmina Popović

'Ovo što smo danas čuli je pokušaj gospodina Stiera da to što tiše izvede. On se premijeru obratio imenom, on 'ostaje lojalan Andreju, on ostaje uz Andreja i u stranci'', primijetila je Jasmina Popović.  Smatra da će se političke posljedice ovoga poteza tek vidjeti, ali i da tek sada kreće borba za teren.

'Stier je popularan u stranci, u njega se uzdaju oni koji su protiv Plenkovića. Milijan Brkić je jak na terenu, kao i Vladimir Šeks. Zapravo je Plenković na terenu najslabiji'smatra Popović.

'Stier puca na Plenkovićevo mjesto', smatra Nino Raspudić. 'U ovoj situaciji Plenković je Karamarko, Stier je Plenković, a Jandroković je Jandroković.'

Ipak, ako se sve dublje analizira, Stier se zapravo poludistancirao, napomenuo je. Kontradiktorno je to da se ne slaže s političkim zaokretom, ali ipak ostaje politički tajnik, smatra. Stieru bi idealna situacija bila da pukne parlamentarna većina, uvjeren je Raspudić.

'On se na vrijeme distancirao, kao Plenković od Karamarka, pa može koalirati i s Mostom, ali i s novom desnicom Esih-Hasanbegović.'

Smatra da ostaje vidjeti, ukoliko Stier dođe na čelo HDZ-a, hoće li nastaviti igru iste oligarhije ili će temeljito raščistiti stranku, prije svega njen vrh.   

'Dugoročno se već nekoliko mjeseci radi na restrukturiranju HDZ-a i pripremi za unutarstranačke izbore', kazao je Višeslav Raos. Smatra da bi Stier sada mogao preuzeti nekoliko uloga. Iz Plenkovićeve perspektive, on bi mogao pacificirati dio stranke, smatra.

'Istovremeno, njih dvojica imaju različitu viziju HDZ-a. Plenkovićev HDZ i Stierov HDZ nisu ista vrsta HDZ-a', istaknuo je Raos.

Pero Maldini smatra da Stier kao politički tajnik neće imati previše prostora za 'soliranje'. Smatra da je sad upitno hoće li pacificirati desno krilo HDZ-a ili će ići protiv Plenkovića. Vjeruje da će prije biti ovo prvo. Na upit voditelja o dvostranačju, rekao je da smo sve bliže tome.  

Cijelu emisiju pogledajte ovdje