LIBERALNI IZBORNI FIJASKO

Rasprava o Kosorovoj ostavci tek idući tjedan

08.12.2011 u 12:12

Bionic
Reading

O prihvaćanju ili neprihvaćanju ostavki predsjednika HSLS-a Darinka Kosora i predsjednika Središnjeg vijeća HSLS-a Davora Žmegača odlučit će Središnje vijeće stranke idući tjedan, no neovisno o njihovoj odluci, HSLS će početkom veljače iduće godine održati izborni sabor stranke i birati novo vodstvo, najavio je šef liberala u ostavci Darinko Kosor na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici na zagrebačkom Zrinjevcu

Hoće li se na izbornom saboru stranke kandidirati za predsjednika HSLS-a, Kosor nije želio reći tvrdeći da je još prerano za to i da prvo treba pričekati odluku Središnjeg vijeća, koje će o njegovoj i ostavci Davora Žmegača kao dvojice glavnih ljudi stranke raspravljati 17. prosinca.

Međutim, neovisno o tome, u veljači slijedi izborni sabor stranke, koja je na parlamentarnim izborima prošle nedjelja ostvarila najgori rezultat u povijesti HSLS-a. Liberali su, naime, po broju osvojenih glasova četvrta stranka u državi, ali nisu osvojili nijedan mandat, što je Kosor komentirao riječima: 'Izborni zakon je takav kakav jest, ali je za sve jednak. Stojim iza svega što smo rekli i radili oko našeg programa, nova vladajuća koalicija samo što ne provodi program HSLS-a, kao da je prepisano, a naš su cilj sada lokalni izbori 2013. godine'.

Potvrdio je da je podijelio sedam otkaza zaposlenicima HSLS-a, među kojima i sebi, kazavši da je to, s obzirom na financijsku situaciju u stranci, nakon neulaska u Sabor bio i dužan učiniti. No, nakon izbornog sabora stranke, do proljeća će se stvoriti uvjeti za ponovno zapošljavanje nekoliko ljudi, a zbog ugovora s državom ostaju u istom stranačkom prostoru i svi koji su dobili otkaze već su rekli da će, kao pravi liberali, dobrovoljno raditi na pripremi izbornog stranačkog sabora, kazao je Kosor koji ističe da ovo nije kraj HSLS-a premda nisu ušli u Sabor jer oni nisu parlamentarna stranka već duže vrijeme niti misli da su, kako neki smatraju, kandidiranjem Dražena Budiše odbili dio birača od HSLS-a.

'HSLS je osvojio četvrto mjesto što se tiče dobivenih glasova na području cijele Hrvatske i to nas obavezuje da stranka ide dalje i da se priprema za lokalne izbore', zaključio je Kosor.