KORANSKI MOST

Rasprava na Vrhovnom sudu - prva nakon 20 godina

11.03.2009 u 17:58

Bionic
Reading

Vrhovni je sud, odlučujući o žalbi karlovačkog Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO) na oslobađajuću presudu Mihajlu Hrastovu za ratni zločin na Koranskom mostu u rujnu 1991., odlučio da se pred vijećem toga suda 20. travnja održi rasprava, a od optuženikova branitelja Krešimira Vilajtovića doznaje se da u prošlih 20 godna Vrhovni sud nije iskoristio zakonsku mogućnosta da održi sudsku raspravu

Uobičajeno je da oslobađajuću ili osuđujuću presudu Vrhovni sud potvrdi ili predmet vrati na ponovno suđenje. Bivši specijalac Mihajlo Hrastov, optužen za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojba na Koranskom mostu u rujnu 1991., u tri je suđenja nepravomoćno oslobođen krivnje. Presude iz 1993. i 2003. Vrhovni je sud ukinuo i predmet vratio na početak.

U trećem suđenju 2007. na karlovačkom Županijskom sudu ponovno je oslobođen s obrazloženjem da je postupio u nužnoj obrani. Obrazloženo je da nije dokazano da su se zarobljeni neprijateljski vojnici bezuvjetno predali jer je netko od njih u jednom trenutku viknuo 'bježmo'. Zbog toga, po mišljenju karlovačkog suda, ni po međunarodnom ratnom pravu nisu imali status ratnih zarobljenika. Hinu su o raspravi 20. travnja na Vrhovnom suda obavijestili i obrana okrivljenog Hrastova, odvjetnik Krešimir Vilajtović, i odvjetnik oštećenika Luka Šušak.

Odvjetnik Vilajtović smatra kako činjenica da Vrhovni sud nije potvrdio oslobađajuću presudu ne znači nužno da naginje osuđujućoj presudi, već da dio dokaznog postupka jednostavno želi provjeriti pred sudskim vijećem Vrhovnog suda.

Luka Šušak, opunomoćenik nekolicine obitelji od 13 ubijenih pripadnika bivše JNA na Koranskom mostu 1991., kazao je da je nakon triju oslobađajućih presuda za ratni zločin Vrhovnom sudu 'postalo jasno da Županijski sud u Karlovcu ne može donijeti osuđujuću odluku jer je pod pritiskom karlovačke javnosti'. Šušak se u dosadašnjim suđenjima zauzimao da se Hrastovu sudi na nekom drugom, a ne karlovačkom sudu.

Na raspravu 20. travnja osim optužbe i obrane, kako piše u rješenju Vrhovnog suda, pozvani su vještak za sudsku medicinu Josip Škavić, vještak balističar Damir Tomašek te sudionici događaja Goran Čerkez i Darko Grujić kao Hrastovljevi suborci te Svetozar Šarac iz Pančeva, jedan od dvojice preživjelih sudionika događaja na Koranskom mostu, pripadnika bivše JNA.