STANOVNICI EVAKUIRANI

Rasplamsao se sukob Kambodže i Tajlanda

25.04.2011 u 17:10

Bionic
Reading

U ponedjeljak su se ponovno rasplamsali sukobi između tajlandskih i kambodžanskih vojnih snaga, nakon kratkog prekida borbi, a u četverodnevnim sukobima ubijeno je najmanje 12 osoba, dok je gotovo 50.000 stanovnika iz pograničnog područja bilo je prisiljeno pronaći utočište u centrima za evakuaciju, izvijestili su očevici

Pucnjava i eksplozije čuju se i u blizini dvaju spornih hinduističkih hramova iz 12. stoljeća. To je područje od petka poprište sporadičnog granatiranja i napada topničkim granatama.

Nakon sukoba u veljači, uspostavljeno je primirje između dviju strana, koje je trajalo sve donedavno. Dvije se strane međusobno optužuju za izazivanje novog sukoba. U nedjelju je glavni tajnik UN-a Bani Ki-moon pozvao dvije strane na primirje, upozorivši kako se granični spor ne može riješiti vojnim sredstvima te da je jedini put ozbiljan dijalog. Pozvao je obje strane na maksimalno suzdržavanje i hitno poduzimanje mjera za proglašenje primirja.

Napetosti u pograničnom području oko Preah Viheara traju već desetljećima. Obje su zemlje svojatale taj drevni hram koji je Međunarodni sud pravde 1962. godine dodijelio Kambodži. Prije tri godine Preah Vihar uvršten je u popis svjetske baštine UNESCO-a, što je izazvalo oduševljenje u Kambodži i gnjev u Tajlandu. Uz to, dodatne probleme izaziva činjenica kako nekoliko zona duž granice između Kambodže i Tajlanda nije razgraničeno, što pothranjuje sporenje između dviju zemalja i oružane incidente, u kojima je između 2008. i 2009. godine bilo i nekoliko mrtvih.