9,6 MILIJUNA RAZLOGA

Raspisana tjeralica za Blažom Petrovićem

24.04.2009 u 17:32

Bionic
Reading

Za kontroverznim poduzetnikom Blažom Petrovićem policija je raspisala tjeralicu jer ga zajedno s direktoricom tvrtke "Morovnik" Vesnom Kvartuč sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti "teške" 9,6 milijuna kuna

Ne otkrivajući identitet osumnjičenih, Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je jučer navečer uhićena 43-godišnja direktorica, a da je osumnjičeni 47-godišnjak nedostupan.

Od izvora bliskog policijskoj istrazi doznaje se da je riječ Vesni Kvartuč i Blažu Petroviću koji je, po pisanju tiska, prije nekoliko dana napustio Hrvatsku i navodno je u Bosni i Hercegovini, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je za njim raspisala policijska tjeralicu te da se sumnja da je u jednoj od susjednih zemalja.

Policija vjeruje da je osumnjičena direktorica samo fiktivno upravlja tvrtkom "Morovnik", a da poslovanje stvarno vodi Petrović.

Stvarnog nositelja cjelokupnog poslovanja i formalnu direktoricu tereti se da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna.

"Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Noć je provelea u pritvoru - Vesna Kvartuč

U policiji kažu da će Petrovićeva suradnica, koja je uhićena sinoć u 19,30 sati, uz kaznenu prijavu u zakonskom roku biti prepraćena istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Policija je izvijestila i da je u cilju pronalaženja i osiguravanja dodatnih dokaza, temeljem sudskog naloga, jučer pretraženo više stanova, poslovnih prostora, automobila, računala i mobitela u vlasništvu više fizičkih i pravnih osoba.

Kriminalističku obradu vode Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i zagrebačka policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom.

Kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović do sada je u više navrata optužen, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, no nikada nije pravomoćno osuđen.

Nakon jučerašnje pretrage u njegovim poslovnim prostorima, on se javio medijima i rekao da je na putu te da će se vratiti u Hrvatsku. Odbacio je sve optužbe da se bavi kriminalom i da njegove tvrtke posluju nezakonito.