FOTOGRAFIJA IZ HERCEGOVINE

Raspisana lokalna tjeralica za Glavašem

11.05.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Portal Sujica.net objavio je prvu fotografiju odbjeglog osuđenika Branimira Glavaša iz Hercegovine. Na fotografiji snimljenoj na Buškom jezeru kod Tomislavgrada s Glavašem pozira Ante Krstanović, vlasnik Sujica.neta, koji je montirao satelitsku antenu na kući u kojoj je boravio Glavaš. Zahvalni bjegunac rado se slikao s majstorom

ZAGREB - Iako je fotografija snimljena 6. svibnja, Krstanović je ranije izjavio da je fotografija snimljena u ponedjeljak. Nije htio reći ništa više o kontaktu s Branimirom Glavašem bez njegova odobrenja. Antenu je montirao na kuću u selu Koritima, župa Grabovica, u općini Tomislavgrad, gdje je Glavaš tada boravio.

Dnevnik.hr objavio je drugu fotografiju Branimira Glavaša, koja je navodno slikana u ponedjeljak s puta za Sarajevo. Iza Glavaša je panorama s pogledom na Blidinsko jezero, a fotografija je slikana s Vran planine. Glavaš je, piše Dnevnik.hr, jučer u Sarajevu popio kavu i pojeo ćevape. I dok bjegunac harači Bosnom i Hercegovinom, ravnateljstvo policije priopćilo jeu ponedjeljak da je za njim raspisana lokalna tjeralica koja vrijedi na teritoriju Republike Hrvatske te da je, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, u tijeku i postupak raspisivanja međunarodne tjeralice.

Policija u BiH dobro zna gdje je Glavaš. Federalni MUP iz Sarajeva s njim je razgovarao još tijekom vikenda, što je potvrdio i Robert Cvrtakl, glasnogovornik Federalne uprave policije. 'Mi smo razgovarali s njim i on nam je u svakom trenutku dostupan. U tom kontekstu odradili smo uobičajene policijske postupke', rekao je Cvrtakl za Dnevnik.hr.

Kada se raspiše međunarodna tjeralica, Glavaša će privesti federalni policajci, vjerojatno u kantonalno predstavništvo u Ljubuškom. 'To može biti zbog osiguranja, da se osoba u određenom trenutku nađe na raspolaganju istražiteljima, na primjer Federalnog MUP-a, može biti privođenje, utvrđivanje posjeduje li ta osoba bosansko-hercegovačko državljanstvo, ili neka druga mjera', rekao je za Dnevnik.hr Damir Čutura iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Novi list piše da će se Glavaš, nakon što Hrvatska raspiše međunarodnu tjeralicu, u utorak vjerojatno javiti u policijsku postaju u Ljubuškome, baš kao što je prije nekoliko dana učinio Ljubušak Blaž Petrović, još jedan bjegunac od zakona u Hrvatskoj. Policijski će činovnici konstatirati da Glavaš posjeduje državljanstvo BiH te da zbog toga ne može biti izručen Hrvatskoj, pa će osuđenik za ratne zločine biti pušten i zaštićen od progona.

Nešto ranije danas na zagrebačkome Županijskom sudu doznalo se da je Branimiru Glavašu danas poslijepodne određen pritvor te da je policiji odmah dan nalog za raspisivanjem tjeralica.

Kako je rekao glasnogovornik toga suda Krešimir Devčić, odluku o pritvaranju Glavaša, nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, donijelo je oko 15 sati izvanraspravno vijeće nakon što je od Mandatno-imunitetnog povjerenstva dobilo odluku o ukidanju zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu (HDSSB) i odobrenju za pritvor.

Sudac Željko Horvatović, koji je predsjedavao sudskim vijećem koje je krajem prošlog tjedna nepravomoćno osudilo Glavaša i još petero optuženika u slučaju "selotejp", odmah je policiji izdao nalog za raspisivanje tjeralice.