osam mjeseci od potresa

Raspetljavamo priču o tome što je obnovljeno na Banovini: Vlada kaže da je obnovljeno 400 kuća, sisačka gradonačelnica tvrdi - niti jedna. Evo kako doista stoje stvari

31.08.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Što se osam mjeseci nakon katastrofalnog potresa obnovilo na Banovini, pitanje je koje ne prestaje biti temom političkog prepucavanja. Vlada se hvali time da je obnovila ukupno 400 objekata dok pojedine udruge, ali i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček tvrde – niti jednu. Što je od toga istina?

Obnova Banovine sporo napreduje. No svakako brže od obnove Zagreba.

Pitanje je hoće li oni iz najteže stradalih objekata dočekati ovu zimu u kontejnerima i u zamjenskom smještaju.

Ako je suditi prema onome što je do sada obnovljeno – hoće.

Naime od Vladinog tijela zaduženog za uklanjanje posljedica potresa koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ali i dijelove susjednih županija, dobili smo kompletnu tablicu s podacima o do sada obnovljenim objektima.

Navedeni su adresa, vlasnik, projektant, izvođač i, što je najvažnije, oznaka stupnja oštećenja objekta. Na popisu je njih 400, većina u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Obnovljeno 400 objekata s neznatnim oštećenjima

Svi objekti koje je država do sada obnovila imaju stupanj oštećenja U1 ili U2. Riječ je o zelenim naljepnicama, na kojima oznaka U1 znači da je objekt uporabljiv bez ograničenja, da nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.

Zeleno, žuto, crveno

Od ukupnog broja pregledanih, u kategoriji objekata s crvenom naljepnicom (trenutačno neupotrebljivo) je 4798 objekata, žutu naljepnicu (privremeno neupotrebljivo) imaju 8542 objekta, a zelenu naljepnicu (upotrebljivo s preporukom i upotrebljivo) 26.117 objekata.

U2 pak označava da je objekt uporabljiv s preporukom o postupanju. Zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima u kojima postoji neposredna opasnost. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti (primjerice dimnjaka) i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

Ikić Baniček: Niti ja niti ijedan Siščanin ne znamo ni za jednu jedinu obnovljenu kuću stradalu u potresu

Dakle na popisu obnovljenih zgrada sve imaju ove dvije oznake. Od njih 400, 79 ih se nalazi u Sisku. Upravo su se obnovljeni objekti u Sisku našli u političkom prepucavanju između sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade koji je jučer bio na potresom pogođenom području. Tada je prozvao Ikić Baniček jer se nije odazvala sastanku. Ona pak tvrdi nije bila ni pozvana.

'Čitam u medijima da je Stožer u Sisku obnovio više od 80 kuća. Niti ja niti ijedan Siščanin ne znamo ni za jednu jedinu obnovljenu kuću stradalu u potresu. To ne postoji, kao ni poziv na sastanak s premijerom. Ako bilo tko pokaže barem jednu obnovljenu kuću ili stan ili poziv da se sastanem s premijerom, ponizno ću se ispričati, ali i jedno i drugo samo je magla kojoj je cilj sakriti činjenicu da obnove nema ni u tragovima', napisala je na Facebooku.

Što je onda istina?

  • +13
Spora obnova nakon potresa u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Očito to ovisi o tome kako tko definira obnovu. Vlada se hvali time da je obnovila 400 objekata, no riječ je o malim oštećenjima. Ikić Baniček to očito ne smatra obnovom kada je na potresom pogođenom području gotovo pet tisuća onih s crvenom naljepnicom, u kojima se ne bi smjelo živjeti.

Kakvo je stanje na terenu?

Kontaktirali smo s Darijem Ivičinecom, čija se kuća u Slavonskoj ulici u Sisku nalazi na popisu obnovljenih i ima oznaku U2.

Kao što smo i pretpostavljali, u potresu su mu srušeni dimnjaci te ima nekoliko napuklina, tzv. šprungova u kući, no nema konstrukcijskih oštećenja.

'Konkretno mogu reći riječi hvale jer se nisam nadao da će se to tako brzo dogoditi', kaže Ivičinec tportalu.

Dimnjaci i napukline obnovljeni su mu prije mjesec i pol, a za sve 'krivi' suprugu koja je oštećenja na vrijeme prijavila za obnovu. Kaže da njegovi susjedi nisu 'reagirali dovoljno brzo i preko interneta sve prijavili'.

'Pitaju me kako smo mi sve to riješili. Eto, jesmo. Nismo morali ništa platiti', kaže zadovoljni vlasnik kuće sa zelenom naljepnicom.

Oni koji su imali tu nesreću da im kuća nosi oznaku žarkijih boja od zelene, što znači da su jače oštećene, na obnovu će još morati pričekati.