IZ PODRUMA DO TRONA

Raspala se Juga, Danska otvorila šampanjac

10.05.2012 u 22:11

Bionic
Reading

Prvenstvo u vječito neutralnoj Švedskoj odigrano je u vrijeme najvećih političkih konfuzija u drugoj polovici XX. stoljeća, barem kada je Europa u pitanju. Jugoslavija, pred početak EP-a već praktički svedena samo na Srbiju i Crnu Goru, izbačena je s natjecanja zbog vojne agresije na susjede, a senzacionalni pobjednik bit će Danska koju je UEFA iznenada pozvala kao zamjenu

Jugoslavija u kvalifikacijama

Farski otoci – Austrija 1:0
Sjeverna Irska – Jugoslavija 0:2
Danska – Farski Otoci 4:1
Sjeverna Irska – Danska 1:1
Jugoslavija – Austrija 4:1
Danska – Jugoslavija 0:2
Austrija – Sjeverna Irska 0:0
Jugoslavija – Sjeverna Irska 4:1
Jugoslavija – Danska 1:2
Sjeverna Irska – Farski Otoci 1:1
Jugoslavija – Farski Otoci 7:0
Austrija – Farski Otoci 3:0
Danska – Austrija 2:1
Farski Otoci – Sjeverna Irska 0:5
Farski Otoci – Danska 0:4
Austrija – Danska 0:3
Farski Otoci – Jugoslavija 0:2
Sjeverna Irska – Austrija 2:1
Danska – Sjeverna Irska 2:1
Austrija – Jugoslavija 0:2

Ljestvica
1. Jugoslavija 13
2. Danska 10
3. Sjeverna Irska 9
4. Austrija 8
5. Farski Otoci 0

Danska je, naime, na nogometnom travnjaku bila eliminirana upravo od raspadajuće Jugoslavije za koju su na početku igrali svi, dakle i Hrvati poput Tomislava Ivkovića, Davora Jozića, Zorana Vulića, Roberta Jarnija, Davora Šukera, Robija Prosinečkog i Zvone Bobana. Na kraju su ostali igrači iz već spomenute dvije bivše federalne republike.

Gledajući isključivo sportskim naočalama, ova je generacija nogometaša bila možda i najbolja otkako se na ovim prostorima igra nogomet, jer je osim sjajnih Hrvata okupljala i izuzetnog srpskog veznjaka Piksija Stojkovića, najboljeg Crnogorca u povijesti Dejana Savičevića, makedonsku ikonu Darka Pančeva. Bio je tu i naj Slovenac Srećko Katanec, pa Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović… Sve to pod sjajnim vodstvom Ivice Osima.

Ujesen 1990. u kvalifikacije je krenula u punom sastavu i gazila sve pred sobom. Ključna utakmica za Jugoslaviju bila je treća u kojoj je, gotovo s lakoćom, pobijedila na gostovanju kasnijeg europskog prvaka Dansku s 2:0, čak je i Robert Jarni postigao pogodak glavom, što je doista bila rijetkost! Tek u svibnju 1991, kada je situacija već bila više nego napeta, 'plavi' su posustali, izgubili su skod kuće od te iste Danske. Ipak, suženi je sastav, bez Hrvata i Slovenaca, na kraju kvalifikacija sigurno ostvario plasman na završnicu, barem na terenu.

No ratni je vihor otpuhao Jugoslaviju s Eura, a sankcije su stupile na snagu kada je momčad već započela pripreme za odlazak u Švedsku. UEFA je pozvala Dansku budući da je zauzela drugo mjesto u istoj kvalifikacijskoj skupini, a njen izbornik Richard Möller-Nielsen našao se na sto muka. Dva tjedna prije početka natjecanja lovio je svoje reprezentativce po mediteranskim i inim plažama. Naravno, o ozbiljnim pripremama nije moglo biti ni govora. Nije mogao ni slutiti da je to uvod u senzacionalno osvajanje naslova europskog prvaka, što je neusporedivo veća senzacija nego što će biti grčko osvajanje istog naslova 2004. godine u Portugalu! Tim više što je i najbolji Danac Michael Laudrup bio na ratnoj nozi s izbornikom pa mu se javio samo da bi – otkazao nastup.

Istina je da ni neki drugi nisu stigli u Švedsku u idealnim okolnostima. Sovjetski savez se, na primjer, baš kao i Jugoslavija raspao za vrijeme kvalifikacija, ali su se bivši Sovjeti dogovorili da dođu zajedno pod imenom Zajednica Neovisnih Država, skraćeno ZND. A još u kvalifikacijama zapeli su Španjolska, Italija i Portugal.

Ali, drugi su bili snažni. Nijemci su prvi put došli kao jedinstvena momčad, Nizozemci su imali momčad prepunu zvijezda, isto tako i Engleska, a Francuska je kroz kvalifikacije protutnjala s osam pobjeda iz isto toliko dvoboja protiv Čehoslovaka, Španjolaca, Islanđana i Albanaca!

U prvoj se skupini čak ni nakon drugog odigranog kola nije činilo da će biti iznenađenja. Danci jesu uzeli bod Englezima, ali kada su izgubili 0:1 od domaćina Švedske izgledalo je da je svemu kraj. Francuzima je protiv Danaca bio potreban samo bod za prolaz, pa iako je Danska već u osmoj minuti povela preko Henrika Larsena, Francuska se u 60. vratila preko Jean-Pierrea Papina i tako stigla nadomak tom potrebnom bodu. Šok je stigao u 78. minuti kada je Lars Elstrup i po drugi put poslao loptu u Martinijevu mrežu, nakon čega je Peter Schmeichel čudesno 'zaključao' svoja vrata i veliki je favorit otpao, a otpisana Danska izborila polufinale. Ispali su i Englezi kojima je posao pokvario domaćin turnira.

FINALE
Njemačka - Danska 0:2

Stockholm, 26. lipnja
Strijelci: 0:1 J. Jensen (18), 0:2 Wilfort (78)

Njemačka: Illgner, Reuter, Brehme, Kohler, Buchwald, Helmer, Hässler, Sammer, Effenberg, Riedle, Klinsmann

Danska: Schmeichel, Sivebaek, Nielsen, Olsen, Christofte, Piechnik, Larsen, Wilfort, Jensen, Povlsen, Laudrup

Ako su u prvoj skupini favoriti ispali, u drugoj su i Nizozemska i Njemačka prošle do polufinala, ali i Nijemci zahvaljujući – Škotskoj! U posljednjoj utakmici reprezentacija ZND-a je pobjedom mogla do polufinala, Škoti su bili otpisani, ali Otočani su opet odigrali čudesno pošteno i do krajnjih granica u situaciji kada im rezultat praktički nije ništa značio. I (bivši) Sovjeti su valjda mislili da će protiv već eliminiranih Škota pobjeda doći sama od sebe i – dobili tri komada!
Nijemci, koji su u zadnjem kolu izgubili 1:3 od sjajnih Nizozemaca, mogli su Škotima samo reći – danke!

Sve je govorilo da će Nizozemska i Njemačka zaigrati jedna protiv druge opet u finalu, ali samo su Nijemci uspjeli doći do njega, svladavši borbenu Švedsku s 3:2, ipak lakše nego što to rezultat pokazuje (Nijemci su vodili 2:0 i 3:1).

U drugom polufinalu Nizozemska je, ruku na srce, bila bolja od Danske, ali se golom Rijkaarda u 85. minuti jedva spasila od poraza, da bi kasnije izgubila na jedanaesterce.

Danci, sada već s nevjerojatnim samopouzdanjem, u finalu su zaigrali izvanredno i s 2:1 svladali zvjezdanu Njemačku odigravši maksimalno čvrsto u obrani, stalno prijeteći brzim kontranapadima iz kojih su postigli dva pogotka i došli naslova prvaka.

Svi golovi na putu do danskog slavlja