UMIROVLJENICI NAPUŠTAJU VLADU

Raspada se Pahorova koalicija?

18.04.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Slovenska ministrica za lokalnu samoupravu Duša Trobec Bučan dala je u ponedjeljak neopozivu ostavku premijeru Borutu Pahoru, a podržao ju je i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, najavivši odlazak te stranke iz vladajuće koalicije, čime bi Pahorova vlada izgubila većinu u parlamentu

'U potpunosti podržavamo odluku ministrice Bučan da dade ostavku. U utorak ću izvršnom odboru stranke predložiti da napustimo vladajuću koaliciju', rekao je Erjavec.

Bučan je na mjesto ministrice došla prije tri mjeseca, nakon što je njen prethodnik Henkrik Gjerkeš dao ostavku jer ga je policija zaustavila u vožnji pod utjecajem alkohola. Taj resor, prema koalicijskom ugovoru četiriju stranaka koje sastavljaju Pahorovu vladu, pripada DESUS-u, stranci koja se protivi reformi mirovinskog sustava kao ključnoj strukturnoj reformi za koju se zalaže Pahorova vlada.

Novinarima je u kratkoj izjavi rekla da se na ostavku odlučila zbog medijskih i drugih pritisaka i jer joj se u vladi onemogućavao normalan rad.

Najjača stranka u vladi su Pahorovi Socijalni demokrati (SD), no njegovi koalicijski partneri iz stranke Zares i Liberalno-demokratske stranke (LDS) zadnjih su mjeseci više puta pozvali premijera da pokaže 'odlučnost' i isključi DESUS iz koalicije jer glasuje protiv odluka vlade i najavljuje da će u predstojećoj kampanji birače pozivati da na referendumu glasuju protiv novog zakona o mirovinskom osiguranju.

U slučaju odlaska DESUS-a iz koalicije Pahorova vlada u parlamentu bi izgubila većinu, jer tri stranke koje bi ostale u vladi imaju u parlamentu samo 42 od ukupno 90 zastupnika.

Slovenski mediji navode da bi Pahorova vlada, koja u javnosti ima vrlo malu potporu, i u takvoj situaciji u parlamentu mogla održavati tzv. 'projektnu većinu' kod izglasavanja pojedinih zakona. To se pokazalo krajem prošle godine prilikom potvrđivanja mirovinske reforme, kad su za novi zakon o mirovinskom osiguranju bez DESUS-a glasovali nezavisni i stranački nepovezani zastupnici, te zastupnici talijanske i mađarske manjine, ali i oporbena Slovenska pučka stranka. Slično je bilo i izglasavanje proračuna za ovu godinu, kad su većinu vladi u parlamentu također osigurali neki oporbeni zastupnici.

Slovenski mediji navode kako je manje vjerojatno da bi neka od oporbenih stranaka, u slučaju izlaska DESUS-a iz koalicije s Pahorom, potpisala formalni koalicijski ugovor nešto više od godinu dana pred redovne izbore. Ostaje međutim formalna mogućnost da Pahor zatraži glasovanje o povjerenju vladi, a u slučaju da je ne dobije, predsjednik države Danilo Tuerk po slovu Ustava mogao bi, u konzultaciji sa strankama, voditi razgovore o kandidatu za novog premijera koji bi dobio parlamentarnu većinu.

Samo u slučaju da ni to ne bi uspjelo, preostala bi mogućnost sazivanja izvanrednih parlamentarnih izbora, no takav slučaj u Sloveniji od vremena stjecanja nezavisnosti nije bio zabilježen.

Slovenski premijer Borut Pahor pozvao je u ponedjeljak Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) da odustane od izlaska iz vladajuće koalicije, čime bi vlada ostala bez većinske potpore u parlamentu.

'Pokušat ću uvjeriti predsjednika DESUS-a Karla Erjavca da ostane u vladajućoj koaliciji. Vlada je pred izuzetno zahtjevnim razdobljem, zato je važno da DESUS ostane u njoj. Erjavec mora biti svjestan svoje odgovornosti', rekao je Pahor novinarima u Ljubljani.

Ostavku Pahoru u ponedjeljak ujutro dala je ministrica za lokalnu samoupravu Duša Trobec Bučan, članica DESUS-a, rekavši da joj je u vladi bio onemogućavan normalan rad i da je u zadnje vrijeme bila izložena medijskim napadima, a čelnik stranke Erjavec je podržao njenu odluku, najavivši da će u utorak izvršnom odboru stranke predložiti izlazak iz vlade.

U tom bi se slučaju otvorila nova kriza vlade jer tri stranke lijevog centra koje bi u njoj ostale u parlamentu nemaju natpolovičnu većinu nego 42 od ukupno 90 zastupnika.

Pahor je novinarima rekao kako nisu točne tvrdnje dosadašnje ministrice i predsjednika DESUS-a Erjavca kako DESUS-ovi ministri i dužnosnici u vladi nemaju potporu premijera i kako očekuje da oni to sami demantiraju.

Napetosti između Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te ostalih triju stranaka u vladi prisutne su inače već skoro godinu dana. Pahorovi Socijalni demokrati (SD), stranka Zares, koju vodi ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, te Liberalno-demokratska stranka (LDS) ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal umirovljeničku stranku, a osobito njenog predsjednika Karla Erjavca često optužuju za 'populizam' i 'podilaženje biračima'.

Osobito se to odnosi na projekt mirovinske reforme kojemu se DESUS protivi. DESUS je najavio je da će protiv te ključne strukturne reforme koju želi provesti Pahorova vlada agitirati i na predstojećem referendumu. Odbijanje reforme na referendumu, prema Pahorovim upozorenjima, dovelo bi u pitanje kreditni rejting države i dovelo Sloveniju u dužničku krizu.

Slovenski mediji navode da Pahor i u slučaju izlaska DESUS-a iz koalicije može održati tanku 'projektnu' većinu kod izglasavanja nekih zakona u parlamentu, ali bi zapravo ubuduće vodio manjinsku vladu i bio ovisan o glasovima opozicije.

U slučaju da Pahor od parlamenta traži glasovanje o povjerenju vladi i da povjerenje ne dobije, otvorile bi se i kombinacije o uspostavi novih koalicija, traženju novog premijera, pa i mogućnost prijevremenih izbora, prenose slovenski mediji.