GRADONAČELNIK OPARA NAKON TRI GODINE SURADNJE

Raspad vlasti u Splitu: 'Ne bih više nikad u koaliciju s Kerumom'

21.09.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović izjavio je da mu 'nije žao' jer se već četvrtu godinu nalazi u koaliciji sa Željkom Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom - ali i da 'više nikada to ne bi ponovio'. Optužio je Keruma da zbog bojkota sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je trebao biti usvojen rebalans proračuna, 'ne paralizira njega, nego cijeli grad'

'Njegovi vijećnici dirigirano funkcioniraju onako kako im gazda naredi. Do jutros nije bilo informacije da se sjednica neće održati. Zadatak svakog vijećnika je biti ovdje i raditi svoj posao', rekao je Krstulović Opara novinarima nakon što je zbog nedolaska HGS-ovaca otkazana današnja sjednica.

Kerumovi vijećnici bojkotirali su sjednicu zbog navodnog vrijeđanja Splita time što su građanski aktivisti Dnevne doze splitskog nereda prošlog tjedna dodijelili tradicionalne nagrade 'Zlatni k…' novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda u gradu. 'Split je k..' inače je parafraza HDZ-ovog predizbornog slogana 'Split je glavni', a slabo funkcionalna gradska vlast - što svakako uključuje Keruma - aktivistima je glavna motivacija i inspiracija. Sam Kerum prošlog tjedna čak je podnio neobičnu kaznenu prijavu protiv svih koji su prisustvovali dodjeli ove nagrade, pa čak i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji ondje nije bio.

'Tražimo hitno zabranu tog slogana i kazneno gonjenje njenog autora Bojana Ivoševica. Tražimo očitovanje gradonačelnika zašto je dao prostor na Vidilici 15 . rujna, gdje se održalo to ruglo, te tražimo zašto gradonačelnik kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita', stoji u HGS-ovom priopćenju, nakon čega je srušen kvorum.

Krstulović Opara ove tvrdnje proglasio je 'totalnim nonsensom' jer Grad ne financira ove aktiviste, niti im je dao bilo kakve dozvole. Podsjetio je da je upravo on često bio na njihovoj meti, ali i kazao da je naziv nagrade ipak nepristojan. Nonsensom je proglasio Kerumove tvrdnje da huška novinare protiv njega, a podsjetio je da je ovaj izveo sličan manevar i u posljednjoj godini mandata prethodnog gradonačelnika Ive Baldasara, kada gradski proračun nije usvojen i Vlada je morala imenovati povjerenika za Split.

U političkim kuloarima ovakvi Kerumovi potezi obično se proglašavaju početkom predizborne kampanje.

  • +26
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Pregovori oko današnje sjednice navodno su se vodili sinoć u Kerumovoj Rogoznici te je vodeću ulogu u njima imao predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić. On je danas izjavio da je 'postojalo jamstvo da će se sjednica održati i da bi bilo logično da koalicijski partneri poštuju dogovor'. Krstulović Opara tvrdi da o pregovorima ne zna ništa.

'Vrlo dobro znate da od početka mandata s predsjednikom HGS-a nemam nikakvih izravnih kontakata. On sa mnom komunicira isključivo putem medija i to na neprimjeren način', rekao je splitski gradonačelnik.

Na današnjoj sjednici osim rebalansa trebala se donijeti odluka o zaduženju u iznosu 100 milijuna kuna, čime bi se zakrpala rupa uzrokovana krizom i epidemijom koronavirusa. 'Svi gradovi u Hrvatskoj i svijetu morali su posegnuti za sličnim mjerama. Naš grad ima urednu blagajnu, dugove iz prošlosti smo vratili i kreditno zaduženje je gotovo ravno nuli', kazao je Krstulović Opara.

Puljak: 'Poslije j... nema kajanja'

Vezano uz koaliciju s HGS-om, tvrdi da je prije tri godine ponudio koaliciju Marijani Puljak iz Pametnog i Anti Čikotiću iz Mosta, no oni su ga odbili, pa je 'iz odgovornosti prema građanima' pristao na sporazum o suradnji zbog kojeg 'nije bio sretan'. Jedina alternativa su, tvrdi, bili novi izbori.

'Sasvim sigurno ne bih ponovno pristao na suradnju s gospodinom Kerumom', dodao je.

Prekid sjednice Gradskog vijeća Marijana Puljak iz stranke Pametno prokomentirala je riječima: 'Poslije j... nema kajanja.'

'Kerum i HDZ su jednaki, upravljaju i gradom i državom na isti način, političkom trgovinom, korupcijom, klijentelizmom i savršeno odgovaraju jedni drugima', dodala je Puljak.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur smatra da su Krstulović Opara, Kerum i Škorić 'uvaljali i Split u blato u kojem se sami valjaju', a i on je koristio nepristojan izraz - 'svinjarije'.

Kotur: Folklorno-trgovačka koalicija valja se u blatu

'Koalicija HDZ-a i HGS-a je nakon potpune blokade rada gradske uprave uspjela proširiti svoju destrukciju i na rad Gradskog vijeća. Dok se Opara, Škorić i Kerum navodno svađaju, kako bi se kasnije dogovorno mirili, sve jače guraju Split u smjeru potpune propasti. Ovakav tragičan politički folklor u kojem vladajući sami sebi ruše kvorum na sjednici Gradskog vijeća već smo imali prilike vidjeti. Ova tužna repriza još je jedna ilustracija toga u što su pretvorili Split. Ako su u nečem vladajući dosljedni, to je destrukcija Splita. Folklorno-trgovačka koalicija međusobno se nabacuje blatom i valja se u blatu. Nažalost, Krstulović Opara, Kerum i Škorić uvaljali su i Split u blato u kojem se sami valjaju. HDZ-ove i HGS-ove svinjarije moraju se temeljito počistiti nakon lokalnih izbora. Niti jedan grad, a pogotovo naš Split, nije zaslužio ovakvu sramotnu vlast', objavio je Kotur.

Vijećnik Pametnog Jakov Prkić upozorio je da problem sasvim sigurno nisu aktivisti Dnevne doze splitskog nereda, niti slogan 'Split je k…' koji koriste te nagrade koje dodjeljuju.

'Uzrok ovome su odnosi vladajućih, a koji nisu u potpunosti riješeni. Mislim da stranica Dnevna doza splitskog nereda s time nema veze, to je samo povod da Kerum i dogodine traži nešto dodatno i neke svoje dodatne interese. On će sigurno i dogodine na lokalnim izborima tražiti neke svoje interese', rekao je Prkić.

Čikotić: Otplesali su ono što su imali

Ante Čikotić iz Mosta rekao je da u tri godine HDZ-ove i HGS-ove vlasti Split 'diše na škrge'.

'Očekivao sam da ćemo danas raspravljati o novim smjernicama, rebalansu proračuna, kako povući 22 milijarde iz europskih fondova, kako nametnuti temu digitalizacije, o čemu razgovara i predsjednik Vlade. Međutim ovdje su prezentirani niski i prizemni interesi. Mislim da su otplesali ono što su imali i da će politički danas vlast krenuti prema onome što su zaslužili, a to je oporba, i da će u tome biti kvalitetni', izjavio je Čikotić.

Nakon današnjeg fijaska novi pokušaj mirenja HDZ-a i HGS-a i novi pokušaj održavanja sjednice Gradskog vijeća zakazan je za petnaest dana.