DANAC KOJI VODI 'RAT PROTIV ISLAMA'

Rasmussen u subotu preuzima vodstvo NATO-a

31.07.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Danac Anders Fogh Rasmussen u subotu preuzima dužnost glavnog tajnika NATO-a i to u otežanim okolnostima zbog položaja Saveza u Afganistanu i u trenutku razmatranja njegove buduće uloge

Rasmussen u subotu preuzima prošireni Savez s 28 članica, opterećen afganistanskom misijom u kojoj sudjeluje 64.500 ljudi i diplomatskim glavoboljama koje se protežu od Gruzije do Adenskog zaljeva.

Diplomati i dužnosnici NATO-a naglasili su da će Rasmussen brzo morati jasno pokazati da neće voditi križarski rat protiv muslimana, niti da će pretvoriti Sjevernoatlantski savez u svjetskog policajca.

Danskog liberala, koji je u doba kada je bio premijer podržao američku intervenciju u Iraku te branio pravo danskog tiska da objavi karikaturu proroka Muhameda, čeka teška zadaća. Ankara drži da bi Sjevernoatlantski savez imenujući Rasmussena mogao biti optužen za rat protiv Islama u trenutku kada intenzivira svoje operacije u Afganistanu.

Rasmussen kreće na dužnost uz prednost smirenja situacije u vezi Iraka kojem je je pridonio njegov prethodnik Nizozemac Jaap de Hoop Scheffer. Francuska, koja je podržala Rasmussenovu kandidaturu, dodatno je popravila situaciju povratkom u vojnu stukturu NATO-a u ožujku. Rasmussena čeka i velik predmet odnosa s Rusijom, o kojem u NATO-u vlada podijeljeno mišljenje.