U TURSKOJ

Rasmussen brani svoje stajalište o karikaturama

06.04.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Anders Fogh Rasmussen, novoimenovani glavni tajnik NATO-a unatoč prvotnu protivljenju Turske, u ponedjeljak je na forumu Saveza civilizacija, upravo u Turskoj, branio slobodu tiska u ime koje nije želio osuditi karikature s likom proroka Muhameda.

Rasmussen je noću na ponedjeljak iščašio rame pri padu na hotelskom stubištu, no turski su liječnici sanirali ozljedu i on je mogao održati govor na 2. forumu Saveza civilizacija.

"Držim da su svi oblici cenzure neprijatelji dijaloga, međusobna razumijevanja", a "sloboda izražavanja preduvjet je otvorena i jasna dijaloga", rekao je Rasmussen na forumu.

"Svatko od nas mora se koristiti slobodom izražavanja. Time ćemo zatvoriti put mržnji i podjelama", rekao je sada već bivši danski premijer, jer je zbog imenovanja u nedjelju podnio ostavku.

Turska je zamjerila Rasmussenu što nije osudio objavu karikatura proroka Muhameda u danskim tiskovinama i zatražila od njega ispriku, što je on odbio učiniti.

Imenovanje na dužnost glavnog tajnika Turska je poslije ipak prihvatila u zamjenu za jamstva američkog predsjednika Baracka Obame, među ostalim, i obećanjem da će Rasmussenov pomoćnik biti upravo turski dužnosnik.

Turski tisak spominjao je da bi Rasmussen u Istanbulu mogao odaslati pomirbenu poruku ili se ispričati muslimanima.

Rasmussen to nije učinio, već je poručio da "poštuje" sve oblike religija te će biti privržen dijalogu NATO-a s muslimanskim svijetom.

"Kao glavni tajnik NATO-a posebnu ću pozornost posvetiti osjetljivim vjerskim i kulturnim pitanjima... Naš dijalog i naši odnosi s muslimanskim svijetom razvijat će se", rekao je.

Savez civilizacija je inicijativa potekla iz Španjolske, ostvarena uz potporu Turske te poslije i Ujedinjenih naroda, radi jačanja međukulturalnog dijaloga, napose između Zapada i islama.

Dvodnevni skup završava u utorak.