POPISIVAČ STANOVNIŠTVA

Rasistu iz Svete Nedjelje DZS traži drugi posao

05.04.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Potvrda o nekažnjavanju nije potrebna za izbor popisivača jer popisivači ne zasnivaju radni odnos s Državnim zavodom za statistiku (DZS) pa zato takva potvrda nije ni bila tražena, priopćio je danas DZS reagirajući na napise o jednom popisivaču na području Svete Nedjelje koji je pravomoćno osuđen zbog rasne i druge diskriminacije

'Prema Kaznenom zakonu podatci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kada se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi, tj. kada se s tom osobom zasniva radni odnos', navodi DZS i dodaje kako s obzirom na to da popisivači i kontrolori obavljaju poslove koji po svojoj naravi imaju obilježje ugovora o djelu, za koji nije propisana obvezna pisana forma, potvrda o nekažnjavanju nije se ni moglo dobiti.

DZS
ističe kako zbog značenja popisa i negativne reakcije dijela javnosti koja može uznemirujuće utjecati na građane koji se popisuju te na same popisivače, navedeni popisivač više ne obavlja popisivanje.

'Ne želeći odreći nikome pravo resocijalizacije, DZS će predložiti Županijskom popisnom povjerenstvu da navedenom popisivaču pronađe drugo zaduženje u okviru poslova Popisa, u kojem neće biti u neposrednom kontaktu ni s građanima ni s prikupljenim podatcima", stoji u priopćenju.

DZS navodi kako će se i nadalje brinuti o nesmetanom tijeku Popisa stanovništva, kućanstava i stanova te zato poziva sve građane da pozitivnim pristupom Popisu pridonesu njegovoj uspješnoj provedbi.

Centar za LGBT ravnopravnost jučer je izvijestio o popisivaču stanovništva u Svetoj Nedjelji, Martinu Stojakoviću koji je bio pravomoćno osuđen za rasnu i drugu diskriminaciju, te optužio Državni zavod za statistiku kako je bez kriterija birao popisivače.