REAGIRAO ODBOR ZA MANJINE

'Rasističke manifestacije uperene protiv Roma mogu eskalirati'

09.05.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjine već u petak trebao bi i na sjednici Sabora reagirati na događanja u Škabrnji i protjerivanje Roma iz tog mjesta. Naime, odbor je na svojoj današnjoj sjednici zaključio da će u petak zatražiti riječ od predsjednika Sabora, ali da će na temu Škabrnje raspravljati i na samoj sjednici tog tijela

'Svi smo upoznati s događajima koji su bili u Škabrnji. Mislim da je istup načelnika Škabrnje sramotan, pogotovo jer on mora biti uzor svim građanima. Načelnik je naglasio da će u ponedjeljak ili utorak dati cjelokupan izvještaj o događaju, a taj izvještaj još nije dostavio. Žao mi je što sam ja bio taj koji je zadnji saznao što se događa. Načelnik je napravio nekoliko propusta i ja ću osobno tražiti njegovu ostavku', progovorio je na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, koji je predložio da se na sljedećoj sjednici odbora otvori i posebna rasprava o događajima u Škabrnji.

S njim se složio i predsjednik odbora Furio Radin. 'To je krajnje osjetljivo pitanje, osjetljivo za Rome, ali i stanovništvo tih krajeva. Na tu raspravu ćemo pozvati i predstavnike Roma, ali i lokalnu samoupravu i institucije kako bismo imali jasnu sliku o tome što se događa. Etnički sukobi, a to tamo jest, trebaju imati jako ozbiljan pristup jer su opasniji nego što izgledaju na prvi pogled', kazao je Radin.

No, osim na sljedećoj sjednici odbora, to tijelo reagirat će i odmah, odnosno već u petak, za što se založio HNS-ov Boris Blažeković. 'Bilo bi dobro da na sjednici Sabora ili na press konferenciji ili priopćenjem upozorimo da su apsolutno neprihvatljivi ksenofobični ispadi u Republici Hrvatskoj jer to može dovesti do neželjenih posljedica. Danas su to Romi, sutra Srbi, a prekosutra mogu biti Talijani. Sve to može imati dublje političke implikacije jer se sve to vuče sad već duže vrijeme. Osnivaju se Stožeri za zaštitu Like od Roma. To je nedopustivo i kao odbor to moramo osuditi', kazao je Blažeković


Međutim, potpredsjednica odbora Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević ipak je bila malo opreznija. 'Ne bih htjela da se odbor očituje dok nemamo izvješće policije jer svaka priča ima tri strane - jednu, drugu i istinu, a istinu još ne znamo', rekla je Tomašić.

Odgovorio joj je Blažeković. 'Tamo se događaju rasističke manifestacije i, dok mi shvatimo što je istina, pitanje je u što će se to razviti', rekao je Blažeković, poručivši je da je odbor dužan reagirati bez obzira što se još uvijek čeka izvještaj o tome što se zapravo dogodilo u Škabrnji.

Na kraju sjednice članovi odbora složili su se da će sutra pratiti kakve će informacije dolaziti iz Škabrnje te da će u petak zatražiti riječ na plenarnoj sjednici u Saboru, dok će posebnu raspravu otvoriti i na sljedećoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.