BREIVIKOVA JADIKOVKA

'Rasisti me šikaniraju jer nisam bradati džihadist'

23.04.2012 u 10:19

Bionic
Reading

U grčevitom nastojanju da dokaže da nije psihički poremećen, norveški krvnik Anders Behring Breivik požalio se u ponedjeljak da je žrtva rasističke urote kojom se nastoji diskreditirati njegova antimuslimanska ideologija

Breivik je rekao da nikome ne bi palo na pamet tražiti procjenu njegovog psihičkog stanja da je 'bradati džihadist'. 'Ali zato što sam militantni nacionalist, predmet sam ozbiljnog rasizma. Pokušavaju delegitimirati sve ono za što se zalažem', izjavio je Breivik.

Breivik odbacuje krivnju za masakr u kojemu je 22. srpnja prošle godine ubio 77 osoba, tvrdeći da su njegove žrtve izdale domovinu odobravajući imigrantsku politiku.

Šestog dana suđenja suci su se fokusirali na izvršenje masakra i Breivikovo rezoniranje o zločinu i žrtvama, uključujući ozlijeđene i članove obitelji ubijenih. Breivik je danas trebao odgovarati na pitanja vezana uz mentalno zdravlje, ali s obzirom na kašnjenje procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu, što bio značilo da će se Breiviku dati više vremena za svjedočenje od prvotno planiranih pet dana.

Breivik se ispričao 'nevinim žrtvama, onima koji nisu bili indoktrinirani'. Mislio je na prolaznike koji su stradali u Oslu, gdje je podmetnuo auto bombu.

Napomenuo je da je i on 22. srpnja izgubio sve svoje prijatelje i obitelj iako je to, za razliku od žrtava, bio njegov vlastiti izbor.

'Odlučio sam da to (ubojstva) na mene neće utjecati. Trenirao sam godinama. Mogu razumjeti kako su se oni osjećali', rekao je.

Odgovarajući na pitanje o 10-godišnjem dječaku kojeg je poštedio, rekao je da je uništio njegov život jer mu je ubio oca. 'Bio je u šoku, plakao je. Najgore što mu se dogodilo u životu.' Dječak je svjedočio ubojstvima.


Sjeća kako su ljudi plivali, pokušavajući pobjeći. 'Moguće da sam pucao prema njima. Ne sjećam se', rekao je.

Svim žrtvama, osim onima koji su bježali u 'cik-cak', pucao je u glave. Ostale je obarao pucajući u druge dijelove tijela, nakon čega je i njih ustrijelio u glavu kako bi bio siguran da su mrtvi.

Breivik je na Utoyi nosio srebrnu ogrlicu s crvenim križem 'vitezova Templara', koja mu je trebala 'donijeti sreću'.

Rekao je da je dobar u improvizaciji i da ima dobru memoriju. Citirao je govor koji je pripremio za slučaj da se dočepa bivše premijerke Gro Harlem Brundtland, kojoj je namjeravao odsjeći glavu.

S Utoye je planirao pobjeći u manjem zrakoplovu. 'Razmišljao sam kako pobjeći. Jedna od ideja bila je da pobjegnem avionom. Nije teško uzletjeti, ali je teško sletjeti', rekao je Breivik, dodajući da je pilotirati učio preko YouTubea.

Nakon uhićenja, pitao je policajce hoće li ga ubiti. Želio je pokazati da ga nije strah smrti.