čudne izjave

Raos o predsjednici: I kukasti križ je stari indijski simbol koji su kontaminirali nacisti

05.09.2017 u 14:51

Bionic
Reading

'Predsjednici, ali i većini političara treba dobar 'fact checker', a ne da barataju brojkama i podacima u koje nisu sigurni', komentirao je politički analitičar Višeslav Raos jučerašnju izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o broju nezaposlenih, ali i izjavu da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. 'I kukasti križ je stari indijski simbol', kaže Raos

Raos naglašava da političari moraju baratati podacima relevantnih institucija i da ne bi smjeli u javnosti plasirati neprovjerene informacije.

Tako je Grabar Kitarović jučer u Lici kazala kako su pogrešne brojke o padu nezaposlenosti. 'One su rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva u urbane centre ili u neku drugu državu', kazala je. Danas ju je pak demantirao premijer Andrej Plenković pozvavši se na podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Osvrnuo se Raos i na predsjedničinu nespretnu izjavu o kompetencijama Andreja Plenkovića da predsjeda Posebnim stručnim povjerenstvom za provedbu reforme školstva. 'Ima premijer ideološke prijepore, ali ima i on dvoje djece i vjerujem da mu je izrazito bitno kako će izgledati hrvatski obrazovni sustav', kazala je.

'Još nemam djecu, ali ih mislim imati, pa jesam li ja onda relevantan za predsjedanje tim povjerenstvom?!, karikira Raos i dodaje da političari često banaliziraju jer ne žele suhoparno govoriti, kako bi se približili 'običnom čovjeku'.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović otvorila privremeni Ured predsjednice u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Osvrnuo se i na treću izjavu predsjednice, jučer nadahnute za rečenice što će završiti u medijskim naslovima. Upitana o ploči u Jasenovcu i velikim društvenim prijeporima oko pozdrava 'Za dom spremni', Grabar Kitarović je kazala kako je to 'stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran u vrijeme ustaških dana'.

'Kukasti križ je stari indijski simbol koji su kontaminirali nacisti', nadovezuje se Raos. Naglašava da je u tu svrhu osnovano kolokvijalno zvano Povjerenstvo za prošlost te da bi dužnosnici trebali pričekati zaključke koje će ono donijeti. 'Mnogi misle da, čim se dotaknete nečega, omalovažavate nešto drugo. To je razina političke komunikacije u Hrvatskoj', kaže Raos.

Nije naodmet u obzir uzeti činjenicu da se već naveliko govori o predsjedničkim izborima te se špekulira hoće li Grabar Kitarović ići po drugi mandat.

'Sigurno smatra da će joj dio birača zamjeriti ako ne bude slala takve poruke. Izjave koje daje i u drugim prilikama iznosi s pretpostavkom da se ne smije zamjeriti nijednoj grupaciji birača, pa pokriva i jednu i drugu stranu', zaključuje Raos.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL