RATNI ZLOČIN NAD SRBIMA

Uhićen Atif Dudaković, zapovjednik Petog korpusa Armije BiH

27.04.2018 u 08:41

Bionic
Reading

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina

Uz Dudakovića, uhićeno je još nekoliko osoba koje se terete za zločine počinjene nad Srbima tijekom rata, od 1992. do 1995. godine, javlja N1.

Osim Dudakovića, uhićen je Ibrahim Nadarević, inače nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida. Nadarević je uhićen u svom stanu u Sarajevu, javlja Dnevni avaz. U Ključu su pak uhićeni i nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić i Huso Balagić.

Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina. Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijama Petog korpusa Armije BiH tijekom 1995. godine u općinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Atif Dudaković Izvor: Društvene mreže / Autor: Bosnian LIVE

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tijekom vojne akcije Maestral.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći da je riječ o 'montažama' i 'vađenju njegovih riječi iz konteksta'.