TAKTIČKI POTEZI

Ranko Ostojić i SDP na ignoriranju branitelja prikupljaju bodove?

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 16.03.2015 15:37
  • Objavljeno 16.03.2015 u 14:47
Ranko Ostojić

Ranko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Policija je na subotnjem prosvjedu posao obavila odlično, stav je ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, no dobar dio javnosti mišljenja je da su branitelji prosvjednici imali protekciju i blaži tretman. Je li to doista bilo tako i na koji način bi to moglo koristiti Ostojiću i SDP-u upitali smo i stručnjake za sigurnost i političke analitičare

Jedini cilj policijske taktike na subotnjem provjedu i protuprosvjedu bio je da između dvije prosvjedničke kolone ne dođe do sukoba i da ne dođe do incidenta.  Tim je riječima ministar Ostojić jutros potkrijepio svoju izjavu da je policija odlično obavila posao. Međutim, s time se ne slažu svi.

Zbog činjenice da je prosvjed u organizaciji Occupy Croatia zaustavljan svako malo i da je došao samo do Vodnikove ulice, dok je policija s druge strane propustila branitelje da dođu do Milanovićevog stana, mnogi su 'dečke u plavom' prozvali zbog popuštanja prosvjednicima iz Savske 66.

No, s tim se ne slaže stručnjak za sigurnost Mate Laušić, koji drži stranu ministru Ostojiću i postupanju policije.

'Policija je dobro obavila posao. Temeljno načelo policijskog postupanja je da svojim postupanjem ne preuzroči veću štetu, da ne dođe do spajanja dvije suprotne strane, da ne dođe do ugroze i da ne ispovocira veće nerede. Došlo je do zastoja prometa i malog uznemiravanja građana, ali postupanje policije u smislu fizičkog sukoba bi dovelo do još veće štete i nereda', kazao je za tportal Laušić.

Unatoč tome što niti jedan prosvjed nije bio prijavljen, Laušić smatra da policija nije trebala nasilno zaustavljati prosvjedne šetnje kroz grad. 'Organizatorima će ići prekršajne prijave. Da sam bio rukovoditelj na isti način bi postupao', kazao nam je Laušić.

Iako mnogi pozivaju na stopiranje prosvjeda, valja podsjetiti da ni u ranijih prosvjednim akcijama policija nije reagirala nasilno. I na Facebook prosvjedima 2011. nije bilo nasilnog prekida prosvjeda te su prosvjednici uredno šetali do stanova tadašnje premijerke Jadranke Kosor i drugih HDZ-ovih dužnosnika. Policija, kojoj je na čelu tada bio Tomislav Karamarko, reagirala je jedino kada su Facebook prosvjednici htjeli doći do zgrada Vlade i Sabora te prosvjedovati na Markovom trgu, što je tada bilo strogo zabranjeno.

Nasilnih akcija policije nije bilo ni kada su 2005. na Markovom trgu prosvjedovali radnici Sljemena. I oni, poput branitelja  u Savskoj 66, danonoćno boravili na Markovom trgu i to mjesec dana.

Očito je da ministar Ostojić i policija u slučaju braniteljskog prosvjeda i protuprosvjeda kalkuliraju, poručuje za tportal politički analitičar Sven Marcelić.

'S obzirom da branitelji imaju simbolički kapital koji koriste i da se i sami postavljaju da ih je teže zaustaviti, Ostojić kalkulira jer ne želi raditi direktnu konfronataciju s braniteljima. Svjestan je da je nezgodno se kačiti s takvom populacijom, pa je našao kompromisno rješenje.
Teško je bilo kome ići grubim mjerama prema braniteljima i branitelji računaju na to', kazao nam je Marcelić.

Dapače, Marcelić je uvjeren da bi ovakvim stavom prema braniteljskom prosvjedu SDP i Ostojić na kraju mogli zaraditi i neke političke poene te da ovakav odnos prema braniteljskom prosvjedu Glavna vladajuća stranka želi djelomično iskoristiti i u kontekstu skorih parlamentarnih izbora.

'Kao što sam rekao, sigurno da da branitelji imaju simbolički kapital i da Ostojić ne želi frontalni sukob. Međutim, mislim da je tu i pitanje dopuštanje da branitelji sami radikaliziraju stvari. Gomilanjem ovakvih postupaka kao što je i šetnja do stana premijera Ostojić zapravo dopušta da branitelji sami sebi naprave štetu i da SDP-u budu pomoć na izborima. Jer, zapravo branitelji tamo sjede i ništa se ne događa, no tu i tamo radikaliziraju prosvjed šetnjom ili do stana premijera ili kroz grad. Čini mi se da je Ostojićeva strategija - pustimo ih, ja ih neću nasilno micati pa ću biti ministar koji brine za branitelje, a s druge strane ću reći 'vidite što oni rade', radikalizacija će negativno biti precipirana i na temelju toga ću zaraditi političke poene', smatra Marcelić.

Klemm: Ne postavljamo se iznad policije

Zbog toga što je policija u subotu propustila dio branitelja do stana premijera Zorana Milanovića, u javnosti se postavilo i pitanje tko zapravo zapovijeda policijom - Ranko Ostojić ili Josip Klemm. Sam ministar odgovorio je da policijom zapovijeda ravnatelj policije Vlado Dominić, a za sve smo priupitali i samog Klemma. 'To je stara priča. Mi branitelji smo legalisti i poštujemo institucije ove države. Ne postavljamo se iznad policije već s policijom surađujemo. I današnja izjava premijera Milanovića koji je rekao da mu supruga nije znala da li prosvjedujemo ili smo ih došli podržati, pokazuje da smo na kulturan način izrazili što mislimo tko je odgovoran za sve', kazao je Klemm za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!