KRV ZAMIJENJENA 6 PUTA

Ranjenom policajcu tri puta stalo srce

06.05.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Zdravstveno je stanje četvorice policajaca ranjenih tijekom jučerašnje pljačke poslovnice Raiffeisen banke u Sesvetama stabilno. Više od osam sati, do četiri sata ujutro, kirurška ekipa u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu operirala je najteže stradalog policajca, 33-godišnjeg Jadranka Certina, koji je nakon operacije stabilno, ali i dalje vrlo ozbiljno

ZAGREB - U intenzivnoj je njezi na intenzivnu monitoringu i na aparatu za disanje. Liječnici kažu samo da mu je stanje vrlo ozbiljno, pa su i prognoze nezahvalne. Kad je preksinoć stigao u bolnicu, mladi je policajac krvario na sve strane, piše Večernji list.

Raznesena su mu pluća, dio prsnoga koša i lopatica, raznesena mu je i lijeva nadlaktica, zdjelica i obje noge. Jadranko Certin pogođen je sa sedam metaka koji su uzrokovali 14 teških strijelnih rana po cijelom tijelu i čudo je da je do bolnice stigao živ. Tijekom operacije dobio je 14 litara krvi ili 30 litara tekućine, što znači da mu je šest puta zamijenjena krv. Liječnici su ga tijekom zahvata tri puta vraćali u život.

'Na žalost, osim smrskanih kostiju, mladić je imao i teška oštećenja krvnih žila i jako je gubio krv, pa mu je zbog toga varirao i tlak', rekao je Milan Kujundžić, ravnatelj KB-a Dubrava. 'To se u medicini ne viđa često', dodao je Kujundžić.

Iako ih nitko nije odmah obavijestio da je njihov sin nastradao, roditelji Jadranka Certina naslućivali su da se nešto loše dogodilo baš njemu. Majka Danica jučer jedva da je od tuge mogla govoriti, a na njezin suprug Marijan jedva da je bio nešto bolje. 'Prijateljica nas je nazvala i pitala znamo li za pljačku u Sesvetama. Odmah smo zvali u postaju jer smo znali da je Jadranko u drugoj smjeni', plačući je dodao Marijan Certin.

Na pitanje osjeća li ljutnju prema odgovornima za ranjavanje njegova sina, ne zna što bi rekao. Najviše ga boli, kaže, što zna da je njegov sin s veseljem obavljao svoj posao. 'Pitao sam sinoć ministra kada ga je došao posjetiti u bolnicu za što policiji služe pištolji kada ih ne smiju koristiti! Svatko danas može upucati policajca na ulici', nastavio je otac policajca.

S istom dozom ogorčenosti jučer se nosila i obitelj ubijenog Ivana Grbavca. 'Volio je svoj posao i radio ga je sa srcem. Nije bilo potrebe da radi, ali nitko ga nije mogao spriječiti. Nije moguće da svi oni tako riskiraju svoje živote, a nitko im ne pomaže', kroz suze je komentirao Stipo Grbavac, stric ubijenog Ivana.

Cijela obitelj još je u šoku jer je još do prije nekoliko dana mladi Ivan preuređivao potkrovlje obiteljske kuće. 'Htio je imati svoj stan i otac mu se složio. Šta će nam sada taj stan, samo da nas podsjeća na njega', nastavio je.

39-godišnji Boško Čenan, koji je također hospitaliziran u bolnici u Dubravi, smješten je na Odjelu traumatologije zbog ozljeda natkoljenice. On se osjeća dobro i život mu nije ugrožen.

Kristijan Novosel (20) i Milovan Dakić (50) liječe se u Kliničkom bolničkom centru, obojica su operirani, dobro su i izvan životne opasnosti. Mladi policajac zadobio je ozljedu kosti sa strane glave. Riječ je o tzv. ozljedi tangencijalne stijenke, operiran je i trenutačno je dobro. No, kod takvih ozljeda vatrenim oružjem može se pogoršati stanje ozlijeđena tkiva zbog stresa stanica na molekularnoj razini. Pedestogodišnji policajac pogođen je u trbušnu stijenku, metak mu je prošao kroz prednji dio trbuha. Ako im stanje ostane stabilno, za tjedan dana mogli bi biti pušteni kućama.