peripetije

Ramelow u trećem krugu izabran za tirinškog premijera

04.03.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Kandidat "Ljevice" Bodo Ramelow izabran je u srijedu nakon nekoliko krugova glasanja za premijera njemačke savezne pokrajine Tirinške

Nakon cjelodnevnih peripetija među zastupnicima, Ramelow je naposljetku izabran jednostavnom većinom. "Za Bodu Ramelowa glasovala su 42 zastupnika, protiv ih je bilo 23, suzdržanih glasova 22", objavila je predsjednica tirinškog parlamenta Birgit Keller.

Nakon što u prva dva kruga nijedan od kandidata, Ramelow, kojeg su zajednički predložile stranke dosadašnje koalicije Ljevice, SPD-a i Zelenih, i kandidat Alternative za Njemačku (AfD) Bjoern Hoecke nisu dobili dovoljan broj glasova, Hoecke je u trećem krugu odbio kandidirati se za funkciju.

Za Ramelowa, koji je bio premijer i u prošlom mandatu, potom su glasala 42 zastupnika, točno onoliko koliko njegova koalicija ima zastupnika u tirinškom parlamentu.

Zastupnici CDU-a su se suzdržali, a zastupnici FDP-a nisu pristupili glasanju.

Početkom veljače u prvom pokušaju izbora premijera Tirinške u trećem je krugu glasovima CDU-a i AfD-a izabran neočekivani kandidat Liberalno-demokratske stranke (FDP) Thomas Kemmerich.

Kemmerich je nakon prtiska političke javnosti, izazvanog time što je izabran glasovima krajnje desnice, već idući dan dao ostavku.

Suradnja CDU-a i AfD-a u Tirinškoj izazvala je potres unutar CDU-a koji slijedi načelo nesuradnje s ekstremističkim strankama, u što savezni CDU ubraja ne samo AfD nego i stranku Ljevice.

U jeku unutarstranačkog sukoba ostavku je najavila predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, što je stranku bacilo u dodatnu krizu i osjetilo se na izborima za senat grada Hamburga gdje su demokršćani zabilježili najslabiji poslijeratni rezultat.

Novi predsjednik CDU-a trebao bi biti izabran na izvanrednom kongresu krajem travnja.